DISTRIBUIȚI
risingsunchatsworth.co.za

Consiliul Europei a criticat, într-un raport dat publicităţii marţi, condiţiile de detenţie din mai multe închisori din Italia, scoţând în evidenţă suprapopularea, condiţiile materiale insuficiente şi mai multe cazuri de rele tratamente aplicate deţinuţilor de personalul penitenciar, transmite AFP, potrivit agerpres.

În raportul cu privire la închisorile Biella, Opera (Milano), Saluzzo şi Viterbo, Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) menţionează ‘mai multe cazuri de rele tratamente fizice aplicate deţinuţilor de către personal’, mai ales la Viterbo, unde ‘recomandă conducerii penitenciarului să exercite un control mai bun asupra personalului’.


Citeşte şi: O baracă plină cu muncitori a luat foc! 11 oameni au ars de vii!

Potrivit informaţiilor culese de Comitet, cazurile de rele tratamente ‘constau în principal din extragerea de deţinuţi din celula lor (…) pentru a (li se) aplica lovituri de picioare, pumni şi lovituri de baston în locuri neacoperite de televiziunea cu circuit închis CCTV)’.

CPT mai notează că, de la precedenta sa vizită în 2016, ‘creşterea regulată şi progresivă a populaţiei carcerale italiene globale (…) sare în ochi’, şi consideră că autorităţile italiene trebuie să vegheze ca fiecare deţinut să dispună de ‘cel puţin 4m2 de spaţiu vital în celulele colective’.

Raportul critică, de asemenea, condiţiile ‘materiale insuficiente’ şi consideră ‘anacronică’ măsura de ‘izolare’ impusă persoanelor condamnate la închisoare pe viaţă, cerând ‘abolirea’ sa.

Citeşte şi: Fostul şef al Interpolului, CONDAMNAT la ani grei de închisoare pentru corupţie

Criticând cazul deţinuţilor de la Milano şi Viterbo supuşi regimului carceral ’41 bis’ deosebit de strict – aplicat mafioţilor şi teroriştilor (celulă luminată 24 de ore din 24, vizite şi ieşiri rare, corespondenţă verificată etc.), Comitetul cheamă autorităţile italiene să ‘înceapă o reflecţie serioasă cu privire la echilibrul între criminalitatea organizată şi păstrarea conceptului de reinserţie’.

CPT efectuează de trei decenii vizite în închisori, sedii de poliţie, centre de retenţie şi spitale psihiatrice din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru a împiedica tortura şi relele tratamente.