DISTRIBUIȚI
BBC

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a chemat la ordine, miercuri, Franţa şi Regatul Unit, după naufragiul care a cauzat moartea a 27 de migranţi, cerând amenajarea de căi de acces sigure şi legale în cadrul cooperării între cele două ţări, informează AFP, potrivit agerpres.

„Regatul Unit şi Franţa ar trebui să vegheze ca drepturile omului pentru refugiaţi, solicitanţi de azil şi migranţi să ocupe un loc central în măsurile luate în faţa problemei pe care o reprezintă traversările Canalului Mânecii”, a subliniat Dunja Mijatovic, în scrisori adresate miniştrilor de interne britanic şi francez.


Citeşte şi: PANICA creată de Omicron aruncă Europa într-o zonă foarte întunecată – Black News

Aceste scrisori vin după naufragiul care a avut loc pe 24 noiembrie, când o ambarcaţiune cu migranţi ce încercau să ajungă în Regatul Unit traversând Canalul Mânecii a naufragiat, iar 27 de oameni au murit în acest accident.

Mijatovic, care şi-a împărtăşit „profunda tristeţe” şi „consternarea” în faţa acestei drame, şi-a exprimat regretul că primele reacţii au constat adesea în măsuri represive, „în timp ce problema subdiacentă a lipsei de căi de migraţie sigure şi legale, şi alte aspecte ale situaţiei legate de drepturile omului era rar menţionată”.

Dunja Mijatovic subliniază că nu există la ora actuală „niciun cadru care să le permită persoanelor care se află în Franţa să ceară azil sau să invoce dreptul de a sta în Regatul Unit din alte motive. Or, dacă aceste persoane ar avea o asemenea posibilitate, ele nu ar mai încerca să traverseze marea pe căi periculoase şi ilegale”.

„Abordarea adoptată de Franţa şi Regatul Unit în faţa migraţiilor via Canalul Mânecii privilegiază tot mai mult aspectele legate de securitate şi par, din acest motiv, să agraveze situaţia, redirecţionând aceste persoane spre itinerariile cele mai periculoase”, a mai spus ea.

Citeşte şi: OMS: ‘Niciun motiv să ne îndoim’ că vaccinurile actuale nu protejează împotriva Omicron – Black News

Mijatovic a îndemnat „să fie garantat accesul la azil şi un tratament echitabil al cererilor de azil, inclusiv pentru persoanele care traversează frontierele pe căi ilegale; să fie coordonate în mod eficace operaţiunile de salvare pe mare; să fie puse în aplicare garanţii aplicabile în caz de respingere (a migranţilor); să se vegheze ca orice persoană să fie tratată cu umanitate şi cu respect pentru demnitatea ei, indiferent care ar fi statutul său de migrant”.

De asemenea, comisarul Consiliului Europei le-a cerut celor două ţări „să nu politizeze” situaţia şi să respecte pe deplin normele internaţionale, pentru a evita noi tragedii.