DISTRIBUIȚI
The Koz Week

Consiliul Europei a acuzat din nou luni Rusia de folosirea torturii în Cecenia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Consiliul a condamnat violenţele împotriva suspecţilor reţinuţi de forţele de ordine, arătând că „recurgerea la tortură şi la alte forme de rele tratamente (…) în Republica Cecenă rămâne un fenomen răspândit”.


Citește și : Martorii povestesc ultimele secunde de zbor ale avionului prăbușit în Etiopia: Ieșea fum și se desprindeau bucăți din fuselaj!

După trei inspecţii efectuate în 2009, 2011 şi 2017 de comisia împotriva torturii a Consiliului Europei, un raport a consemnat folosirea şocurilor electrice, a bătăilor şi a arsurilor organelor genitale, a asfixierii cu pungi de plastic, printre alte atrocităţi. „Delegaţiile au ascultat în cursul vizitelor un număr considerabil de afirmaţii credibile privind rele tratamente fizice la care au fost supuse persoane deţinute de forţele de ordine”, arată documentul.

Relele tratamente, adesea „de o gravitate echivalentă cu tortura”, sunt folosite în Cecenia în special în primele zile de detenţie, pentru a obţine mărturisiri şi informaţii din partea suspecţilor şi cu scop punitiv.

Comisia de specialitate a Consiliului Europei a mai formulat acuzaţii similare împotriva Rusiei şi în 2001, 2003 şi 2007. Mary Kelly, vicepreşedintă a comisiei, a apreciat că este „foarte îngrijorător să constatăm că, în ciuda eforturilor depuse de comisie în ultimii 20 de ani, actele de tortură la care sunt supuse persoane deţinute în Republica Cecenă rămân o problemă profund înrădăcinată”.

Citește și : Armenia este nemulțumită de exercițiile militare desfășurate în Azerbaidjan

Practici similare au fost constatate de Consiliul Europei şi în alte republici din Caucaz, cum ar fi Daghestanul sau Osetia de Nord.