DISTRIBUIȚI
CBC.ca

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit marţi în regim de urgenţă şi cu uşile închise pentru a discuta despre situaţia din Sudan, unde a avut loc o lovitură de stat militară, informează AFP, potrivit agerpres.

Negocierile continuă şi o declaraţie ar putea fi adoptată marţi seara sau miercuri, a estimat un diplomat sub protecţia anonimatului după sesiunea solicitată de membrii occidentali ai Consiliului, susţinuţi de omologii lor africani.


Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de viza de intrare în SUA – Black News

Actualul text al declaraţiei nu mai prevede, aşa cum era cazul într-un prim proiect, o denunţare a loviturii de stat „în cei mai fermi termeni”, dar păstrează o condamnare a loviturii de stat, a declarat un alt diplomat pentru AFP.

Rămâne de văzut dacă Rusia va fi de acord să păstreze acest termen într-un text comun. Moscova nu s-a alăturat luni dezaprobării unanime exprimate de partenerii săi internaţionali.

Consiliul „trebuie să ceară încetarea violenţelor venite din toate părţile” a declarat înaintea reuniunii adjunctul ambasadorului rus pe lângă ONU, Dmitri Polyanski.”Este cel mai important lucru. Violenţa este inacceptabilă pentru toate părţile”, a insistat diplomatul rus.

Citeşte şi: ATAC jihadist în Irak! Cel puţin 11 au murit! – Black News

„Să lucrăm pe un document şi apoi vom vedea despre ce suntem de acord. Suntem de acord asupra faptului că suntem cu toţii îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Sudan”, a declarat reporterilor Dmitri Polyanski la sfârşitul reuniunii.

În cadrul acesteia, emisarul ONU în Sudan, germanul Volker Perthes, care a intervenit prin video de la Khartoum, nu a putut să le spună celor 15 membri ai Consiliului de Securitate dacă prim-ministrul demis Abdallah Hamdok, revenit acasă în cursul serii, are libertate de mişcare, au spus diplomaţi de la ONU.