DISTRIBUIȚI
Reuters

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri pentru a discuta despre degradarea situaţiei din Afganistan, au declarat joi diplomaţi citaţi de AFP, scrie agerpres.

Reuniunea, care are loc în urma unei solicitări a guvernului afgan, căruia i s-au alăturat Norvegia şi Estonia, va avea loc la ora 10.00 (14.00 GMT), au adăugat aceşti diplomaţi.


Citește și : Restricţiile NU se aplică celor mai bogaţi oameni dn lume! Cofondatorul Google a primit dreptul de a intra în Noua Zeelandă

Ultima reuniune a Consiliului de Securitate privind Afganistanul datează din luna iunie, însă de atunci situaţia s-a deteriorat rapid în ţara devastată de război.

Talibanii controlează ample zone rurale şi se înfruntă acum cu forţele guvernamentale în mai multe mari oraşe, printre care Herat, în apropiere de frontiera de vest cu Iranul, şi Kandahar în sud.

Luptele sunt intense din luna mai, atunci când forţele americane şi internaţionale şi-au început retragerea din ţară, care urmează să se încheie până la 31 august pentru soldaţii americani.

Armata afgană şi comandamentul american şi-au intensificat loviturile aeriene asupra insurgenţilor, iar aceştia au avertizat miercuri că îi vor viza pe înalţi responsabili ai guvernului de la Kabul drept represalii.

Uniunea Europeană a denunţat joi ultimele atacuri criminale ale talibanilor şi a cerut o „încetare a focului urgentă, totală şi permanentă”.

Citește și : Aleksandr Lukaşenko ÎNCHIDE frontiera Belarusului cu Lituania