DISTRIBUIȚI
Reuters

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a condamnat joi „în termenii cei mai fermi” preluarea controlului asupra ambasadei SUA la Sanaa de către rebelii houthi şi a cerut eliberarea angajaţilor încă deţinuţi de aceştia, notează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, cei 15 membri ai Consiliului au cerut „retragerea imediată a tuturor elementelor Houthi din aceste incinte” şi „eliberarea imediată şi în siguranţă a celor aflaţi încă în detenţie”.


Citeşte şi: Sebastian Kurz a rămas FĂRĂ imunitatea parlamentară – Black News

Convenţiile internaţionale de la Viena interzic orice pătrundere în localurile diplomatice, care „trebuie respectate şi protejate”, a adăugat comunicatul Consiliului.

Săptămâna trecută, Statele Unite au lansat un apel la eliberarea imediată a angajaţilor yemeniţi ai ambasadei lor. Majoritatea dintre ei au fost eliberaţi după intruziunea rebelilor.

Citeşte şi: BOMBĂ de la CDC: Cei imunizaţi natural NU transmit COVID-19! – Black News

Ambasada americană la Sanaa este închisă din 2015, când Statele Unite şi-au transferat personalul diplomatic la Riad din cauza războiului civil din Yemen.

În şapte ani, Yemenul s-a scufundat într-una din cele mai grave tragedii umanitare din lume, potrivit ONU, cu peste două treimi din populaţie dependentă de ajutorul internaţional. Potrivit organizaţiilor internaţionale, zeci de mii de persoane, majoritatea civili, au fost ucise şi milioane au fost strămutate, mai scrie agenţia France Presse.