DISTRIBUIȚI
REUTERS

Consiliul de Securitate al ONU i-a ordonat joi secretarului general al organizaţiei, Antonio Guterres, să desfăşoare o misiune de observatori ai încetării focului în Libia, potrivit unei scrisori obţinute de AFP, scrie agerpres.

„În timp ce studiază recomandarea dvs de a amenda mandatul Misiunii de susţinere a ONU în Libia (MANUL), membrii Consiliului de Securitate vă cer să formaţi şi să desfăşuraţi rapid o avangardă în Libia”, indică această misivă care a făcut obiectul negocierilor timp de peste o săptămână.


Citește și : Administraţia Biden NU VREA să discute DIRECT cu Maduro

Consiliul precizează în scrisoarea sa că aşteaptă în mai puţin de 45 de zile un raport privind pregătirile efectuate de această echipă de observatori, precum şi propunerile sale practice, pentru a amenda mandatul MANUL şi a duce la bun sfârşit o operaţiune de observare menită să ia amploare progresiv şi să se extindă geografic.

Într-un raport de la sfârşitul lui 2020, Antonio Guterres a preconizat, fără a defini efectivul său, constituirea unui grup de observare neînarmat, format din civili şi militari în retragere proveniţi din ţări ale Uniunii Africane, Uniunii Europene şi Ligii Arabe.

Desfăşurarea de observatori se va face în acord cu părţile din Libia.

Citește și : Igor Matovic promite o lege pentru protejarea jurnaliştilor din Slovacia

În raportul său, secretarul general al ONU evocă „fundaţiile unui mecanism evolutiv de supraveghere a încetării focului al Naţiunilor Unite cu sediul la Sirte”, care a fost oraşul natal al fostului dictator Muammar Gaddafi. Ulterior, operaţiunea de observare ar urma să se extindă în ţară.

Această avangardă de observatori ar urma să fie formată din până la treizeci de persoane, au declarat diplomaţi pentru France Presse.