DISTRIBUIȚI

Consiliul de Securitate al ONU, care se reuneşte acum cu regularitate prin videoconferinţă din cauza pandemiei de COVID-19, a avut marţi prima sa sesiune publică, una foarte scurtă, de pe 12 martie, pentru a discuta despre situaţia din Mali, relatează AFP, scrie agerpres.

Accesul prin intermediul site-ului de internet al ONU la această reuniune a celor 15 membri ai Consiliului de Securitate a fost posibilă datorită Republicii Dominicane, membru nepermanent şi preşedinte în exerciţiu al acestui for în luna aprilie. În martie, sub preşedinţia chineză, nicio reuniune nu a fost accesibilă media şi marelui public.


Citește și : Trump a rămas fără purtător de cuvânt. Stephanie Grisham se întoarce în echipa Primei Doamne

Această lipsă de transparenţă a fost criticată într-o scrisoare de pe 31 martie trimisă preşedinţiei Consiliului de Securitate de către Grupul Responsabilitate, coerenţă şi transparenţă (Grupul ACT) de pe lângă ONU, coordonat de Elveţia şi care reuneşte 25 de ţări din lumea întreagă.

„Grupul ACT se îngrijorează că reuniunile Consiliului care au avut loc după ce a devenit imposibil, din cauza crizei, ca ele să aibă loc fizic în sala Consiliului, nu au fost integrate în programul de lucru, nu au fost anunţate oficial sau difuzate pe internet”, subliniază în această scrisoare ambasadorul elveţian la ONU, Jurg Lauber.

Transmisiunea de la reuniunea de marţi nu a durat decât zece minute, timp în care emisarul ONU în Mali, Mahamat Saleh Annadif, şi-a rostit alocuţiunea de la Bamako. Cum este prevăzut pentru toate reuniunile „publice” din aprilie, ecranul a redevenit negru, iar cei 15 membri ai Consiliului şi-au început discuţiile în privat, fără a-şi mai expune public punctele de vedere ca în trecut.

Citește și : Israelul introduce obligativitatea portului măştilor în public

Oficial ONU invocă probleme tehnice pentru a explica absenţa videoconferinţelor publice. Întrebaţi despre acest lucru, mai mulţi membri ai Consiliului au promis să-şi difuzeze alocuţiunile ulterior.

În imaginile difuzate pe site-ul ONU, ambasadorii, care participă la videoconferinţă de la domiciliu sau dintr-un birou, par absorbiţi de subiectul reuniunii, notează AFP.