DISTRIBUIȚI

Consiliul Constituţional francez a invalidat vineri o dispoziţie legislativă aprobată în iulie la iniţiativa preşedintelui Emmanuel Macron, care permite impunerea de măsuri de control teroriştilor odată ce aceştia şi-au ispăşit pedepsele, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Judecătorii constituţionali francezi consideră că aplicarea unor asemenea controale este legitimă pentru a împiedica recidiva numai dacă organele judiciare estimează că există ”elemente obiective” care să ateste că respectivele persoane reprezintă un pericol particular.


Citește și : Cel puţin 14 morţi şi 15 răniţi grav după ce un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare

De asemenea, adăugă Consiliul Constituţional, aceste măsuri trebuie să fie ”adaptate şi proporţionale obiectivului” urmărit şi să fie decise numai când nu există alternative capabile să prevină comiterea de delicte fără restrângerea drepturilor şi libertăţilor.

Aceeaşi instanţă a mai criticat, printre altele, şi durata măsurii de control, care conform actului normativ poate fi impusă iniţial pentru un an şi prelungită apoi pentru cinci ani sau chiar zece ani în unele cazuri.

Proiectul de lege adoptat de legislativul francez a avut în vedere ieşirea din închisoare în următorii trei ani a circa 150 de persoane condamnate pentru terorism, majoritatea jihadişti.

Dar acum, conform concluziei deciziei Consiliului Constituţional, legiuitorului îi revine sarcina, dacă doreşte o astfel de lege, ”să adopte un nou dispozitiv care să răspundă acestor exigenţe constituţionale”.

Citește și : Londra denunţă numărul ‘inacceptabil’ de migranţi care traversează Canalul Mânecii