DISTRIBUIȚI
Bladi.net

Consiliul Constituţional algerian, care s-a întrunit miercuri, a constatat ”vacantarea definitivă a preşedinţiei Republicii”, a doua zi după demisia preşedintelui ţării, Abdelaziz Bouteflika, a anunţat televiziunea naţională algeriană, citată de AFP, scrie Agerpres.

Consiliul ”informează parlamentul în legătură cu declaraţia de constatare a vacantării definitive a preşedinţiei Republicii”, în conformitate cu articolul 102, aliniatul 5, din Constituţie”, precizează televiziunea.


Citește și : Trump este mulţumit că unele ţări NATO au majorat bugetele destinate apărării colective

Nici o dată nu a fost anunţată pentru întrunirea celor două camere ale parlamentului, Adunarea Populară Naţională (APN, camera inferioară) şi Consiliul Naţiunii (camera superioară), următoarea etapă prevăzută de Constituţie.

Preşedintele Consiliului Naţiunii, Abdelkader Bensalah (77 de ani), este însărcinat prin Constituţie cu asigurarea interimatului timp de trei luni.

Ţinta unei contestări inedite începând din 22 februarie, Bouteflika (82 de ani), care s-a aflat timp de 20 de ani la conducerea Algeriei, a transmis marţi seara o scrisoare cu demisia sa preşedintelui Consiliului Constituţional, Tayeb Belaiz, în prezenţa lui Bensalah. Acesta are acum un termen de maxim 90 de zile pentru a organiza alegeri prezidenţiale în două tururi de scrutin şi de a-l pune în funcţie pe noul şef de stat ales în acest scrutin, la care, ca preşedinte interimar, nu se poate prezenta.

Citește și : Juncker: Marea Britanie nu va mai obţine noi amânări pe termen scurt dacă acordul Brexit nu va fi votat până pe 12 aprilie

Manifestanţii, care cer în masă de peste o lună plecarea lui Bouteflika, dar şi pe cea a anturajului său şi a ”sistemului” de la putere, au făcut cunoscut deja în ultimele săptămâni că resping dinainte procesul interimar constituţional, care îi menţine în funcţii pe oamenii-cheie ai ”sistemului”.

Atât Belaiz, cât şi Bensalah sunt oameni ai puterii şi fideli de mult timp ai preşedintelui demisionar.