Consiliul Constituţional al Franţei a anunţat miercuri că îşi va face publice la 14 aprilie deciziile referitoare la controversata reformă a pensiilor, care a provocat numeroase manifestaţii, marcate uneori de violenţe, transmite AFP, potrivit agerpres.
Premierul Elisabeth Borne a sesizat direct Consiliul Constituţional la 21 martie pentru examinarea textului ce creşte vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS
Deputaţi ai stângii radicale şi cei din extrema dreaptă au depus ulterior fiecare recursuri pentru a contesta reforma, iar senatori de stânga au făcut acelaşi lucru.
Într-un comunicat, consiliul a explicat că la 14 aprilie va anunţa două decizii: una privind constituţionalitatea proiectului de lege adoptat în parlament prin recurgerea la articolul 49.3 din Constituţie, ce permite adoptarea unui text prin asumarea răspunderii guvernului, şi cealaltă privind admisibilitatea cererii de organizare a unui referendum de iniţiativă comună a stângii împotriva reformei.
Această dispoziţie permite ca o cincime din membrii parlamentului, susţinuţi de o zecime din electorat, să supună o propunere de lege unui referendum.
Sindicatele vor fi primite la începutul săptămânii viitoare de premier, însă guvernul a respins marţi ipoteza unei pauze în aplicarea reformei.
Mobilizarea împotriva reformei pensiilor a intrat în a treia lună, înregistrând o creştere a violenţelor în ultimul timp.
Marţi, Ministerul de Interne a numărat 740.000 de manifestanţi în toată Franţa, dintre care 93.000 la Paris, în timp ce confederaţia sindicală CGT a vorbit despre ‘peste două milioane’, dintre care 450.000 în capitală.
Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova
‘Dacă dna Borne creează doar o punere în scenă mediatică, i se va întoarce în faţă ca un bumerang’, a avertizat Alexis Corbiere, deputat al stângii radicale.
Sindicatele au chemat pentru joi, 6 aprilie, la o a 11-a zi de mobilizare contra reformei pensiilor.