DISTRIBUIȚI
CNN

Un al doilea consilier al lui Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale a recunoscut că a avut contacte cu responsabili ruşi la vremea respectivă şi chiar a propus o călătorie a candidatului republican în Rusia, relatează marţi AFP, conform agerpres.

Carter Page, un bancher şi expert în probleme ruseşti, a declarat săptămâna trecută Comisiei pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor că a avut un „scurt” contact cu viceprim-ministrul rus Arkadi Dvorkovici în timpul unei deplasări „private” la Moscova în iulie 2016, potrivit unei transcrieri a mărturiei sale publicate luni seară.


Citeşte şi: Atac armat cu lansatoare de rachetă şi grenade asupra unui post tv din Afganistan – FOTO

Page a adăugat că în mai 2016 a propus ca Trump să călătorească în Rusia pentru a se întâlni acolo cu responsabili şi a rosti un discurs.

Un alt fost consilier de campanie, George Papadopoulos, inculpat la sfârşitul lunii octombrie, a sugerat de asemenea în aceeaşi lună o vizită a lui Trump la Moscova, potrivit documentelor judiciare publicate săptămâna trecută. Această propunere nu s-a concretizat.

Mărturia lui Page se adaugă numeroaselor dovezi privind contacte între echipa campaniei prezidenţiale a lui Trump şi Rusia în 2016. Moscova, care respinge aceste acuzaţii, este bănuită că a elaborat atunci o campanie de piratare informatică şi dezinformare pentru a favoriza accesul candidatului republican la Casa Albă.

Comisia Camerei Reprezentanţilor şi echivalentul ei în Senat, precum şi procurorul special Robert Mueller anchetează dacă au existat legături între echipa lui Trump şi Rusia pentru a contribui la înfrângerea candidatei democrate Hillary Clinton, atunci favorită.

În declaraţiile sale făcute săptămâna trecută în spatele uşilor închise în faţa comisiei, Page a spus că a fost un voluntar neremunerat în echipa iniţială de consilieri de politică externă ai candidatului republican. El a minimalizat rolul său în timpul campaniei, asigurând că nu s-a „întâlnit” niciodată şi nu a „vorbit” direct cu Trump, dar „a participat la multe întâlniri cu el şi a învăţat multe de la el”.

Page a mai spus că nu a avut contacte compromiţătoare în Rusia, dar a recunoscut în timpul întrebărilor că a avut un contact cu Dvorkovici şi cu alţi responsabili, oameni de afaceri şi cadre universitare cu ocazia călătoriilor în iulie şi decembrie.

Citeşte şi: Doi copii au murit şi numeroşi sunt răniţi, după ce o maşină de teren A INTRAT cu viteză în sala de curs – FOTO/VIDEO

El a indicat faptul că i-a spus lui Jeff Sessions, actualul ministru al justiţiei care conducea în 2016 echipa de consiliere a lui Trump în politică externă, că intenţiona să meargă la Moscova pentru o conferinţă la o universitate care l-a invitat.

Când s-a întors, Page a sugerat că a făcut mai mult decât atât într-un e-mail către responsabili ai echipei de campanie prezidenţiale.

„Vă voi trimite în curând un raport despre nişte perspective incredibile şi indicaţiile pe care le-am primit de la unii deputaţi ruşi şi înalţi membri ai administraţiei prezidenţiale”, a scris el.

Contactele lui Page în Rusia sunt comparabile cu cele ale lui Papadopoulos.

Săptămâna trecută, Papadopoulos a recunoscut că a ascuns de FBI contactele sale repetate în 2016 cu intermediari ai puterii ruse. De asemenea inculpaţi, fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, şi fostul său asociat Richard Gates sunt în arest la domiciliu.