DISTRIBUIȚI

Un consilier de politică externă în campania prezidenţială a lui Donald Trump s-a întâlnit cu oficiali ai guvernului rus anul trecut, a relatat vineri New York Times, citând mărturia depusă de acest fost consilier în această săptămână în faţa unei comisii a Congresului Statelor Unite, informează Reuters.

În numeroase interviuri în ultimele luni, consilierul, Carter Page, fie a negat întâlniri cu oficiali ai guvernului rus în timpul unei călătorii la Moscova în iulie 2016, fie a spus că s-a întâlnit „mai mult cu oameni de ştiinţă”, potrivit ziarului.


Page a trimis un e-mail cel puţin unui consilier în campania lui Trump descriind intuiţiile sale după discuţiile cu oficialii guvernamentali ruşi şi cu alţii, potrivit NY Times, citând o persoană familiarizată cu chestiunea.

Ziarul scrie că e-mailul a fost citit cu voce tare joi în timpul depunerii mărturiei cu uşile închise în Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, care investighează eforturile Rusiei de a înclina rezultatul alegerilor din noiembrie 2016 în favoarea lui Trump şi posibile legături între campania lui Trump şi Rusia.

Rusia afirmă că nu a intervenit în alegeri şi Trump a negat orice legătură.

Page a minimizat importanţa întâlnirilor, într-un interviu în NY Times vineri.

„Am salutat doar câteva persoane. Asta a fost tot”, a spus el. Page a adăugat că una dintre persoanele cu care s-a întâlnit era „importantă”, dar nu i-a confirmat identitatea.

Procurorul special Robert Mueller care investighează posibile legături cu Rusia l-a acuzat luni pe fostul director de campanie al lui Trump, Paul Manafort, precum şi pe un alt consilier, Rick Gates, de spălare de bani.

În aceeaşi zi s-a anunţat că un alt consilier al lui Trump, George Papadopoulos, a pledat vinovat la începutul lunii octombrie că a minţit FBI.

Page a fost interogat de FBI la începutul acestui an şi a apărut de asemenea în faţa unui mare juriu, adaugă NY Times.