DISTRIBUIȚI
dw

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel şi Partidul Social-Democrat, principalul său rival, se află la egalitate în intenţiile de vot înaintea alegerilor din landul Saxonia Inferioară, convocate anticipat pentru duminică, 15 octombrie, primul test major în ce priveşte climatul politic în Germania după scrutinul federal de luna trecută, transmite DPA.

Atât CDU, cât şi SPD sunt creditate cu scoruri de 33%, conform unui sondaj prezentat vineri de televiziunea publică ZDF.


Scrutinul a fost convocat după ce un membru al Verzilor, partid aflat într-o coaliţie de guvernare cu social-democraţii în Saxonia Inferioară, a trecut la CDU, lăsând executivul regional fără majoritate în parlament.

În perspectiva alegerilor din Saxonia Inferioară, partidele au suspendat negocierile în vederea unei noi coaliţii de guvernare pentru un nou cabinet Merkel, liderii lor temându-se că acestea ar putea afecta şansele candidaţilor în landul nord-vestic.

Conform sondajului, liberalii din FDP se plasează pe locul al treilea, cu 10% din intenţiile de vot, urmaţi de Verzi, cu 9%, şi de Alternativa pentru Germania (AfD), cu 7% (faţă de scorul de 12,5% obţinut în alegerile federale de la 24 septembrie).

Sondajul ZDF mai scoate în evidenţă misiunea dificilă cu care se va confrunta învingătorul scrutinului în tentativa de a forma o nouă coaliţie de guvernare în acest land, în condiţiile în care nici actuala coaliţie, condusă de premierul social-democrat Stephan Weil, nici o alianţă care ar avea în frunte CDU nu ar obţine o majoritate în viitorul legislativ regional.

Cu toate acestea, sunt posibile şi alte formule de coaliţie, inclusiv CDU-SPD şi o alianţă tripartită CDU-FDP-Verzii.