DISTRIBUIȚI
Urban Partners

Avansul Partidului Conservator britanic asupra rivalilor laburişti din opoziţie s-a redus în ultima săptămână, înaintea alegerilor parlamentare de pe 12 decembrie, conform unui sondaj realizat de institutul ICM pentru Reuters şi publicat luni, potrivit agerpres.

Sprijinul pentru conservatori a scăzut cu un punct procentual, la 41%, iar cel pentru laburişti s-a majorat cu două puncte, ajungând la 34%.


Citește și : Boris Johnson: Viitorul Parlament britanic se va întruni la 17 decembrie

În acelaşi sondaj, liberal-democraţii se menţin la 13%, iar Partidul Brexit scade cu un punct procentual, la 4%.

Institutul a precizat că, având în vedere că cinci formaţiuni (printre care liberal-democraţii şi Partidul Brexit) nu prezintă candidaţi în toate circumscripţiile, respondenţilor li s-a cerut să aleagă doar dintre cele care vor avea candidaţi.

Sondajul ICM a fost realizat online pe un eşantion de 1.204 persoane, între 22 şi 25 noiembrie.

ICM i-a solicitat fiecărui intervievat să indice dacă, în eventualitatea în care ar fi prim-ministru, ar permite desfăşurarea unui nou referendum cu privire la independenţa Scoţiei în termen de cinci ani. Patruzeci la sută au răspuns afirmativ, 42% negativ, iar 18% nu au putut da un răspuns.

Citește și : Un disident iranian, asasinat pe o stradă din Istanbul

Prim-ministrul conservator Boris Johnson a exclus un nou referendum în Scoţia, dar susţine că, dacă alegerile vor fi câştigate fără o majoritate parlamentară de laburişti, aceştia vor fi de acord cu organizarea unui nou vot pe tema independenţei anul viitor, în schimbul sprijinului Partidului Naţional Scoţian.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că nu ar permite un astfel de referendum timp de cel puţin doi ani.