DISTRIBUIȚI
epa

Austriecii s-au întors împotriva Partidului Popular Austriac (OVP), principalul partener în coaliţia care guvernează ţara, după ce liderul formaţiunii Sebastian Kurz a demisionat din funcţia de cancelar când parchetul a anunţat că este anchetat sub suspiciunea de corupţie, relatează Reuters, citând rezultatele unui sondaj dat publicităţii duminică, potrivit agerpres.  

Sprijinul pentru formaţiunea conservatoare OVP s-a prăbuşit de la 34% la 26% după izbucnirea scandalului, potrivit unui sondaj publicat de ziarul Kurier duminică.


Citește și :  Rusia ar putea relua vânzările de gaze pe piaţa spot, după umplerea capacităţilor sale de stocare

Rezultatul plasează partidul, care l-a desemnat pe fostul ministru de externe Alexander Schallenberg drept noul cancelar, se mai află doar cu puţin în faţa social-democraţilor (SPO) din opoziţie, creditaţi cu un sprijin de 24%, potrivit ziarului.

Kurz, în vârstă de 35 de ani, a demisionat din funcţia de cancelar sub presiunea partenerului de coaliţie, Verzii, după ce procurorii au anunţat că este investigat sub suspiciunea de dare de mită, corupţie şi abuz de încredere. El neagă că ar fi comis vreo infracţiune.

Kurz a rămas liderul partidului şi acum este liderul grupului din parlament, ceea ce a făcut opoziţia să-l acuze că exercită în continuare puterea din spatele scenei.

Circa 71% dintre cei chestionaţi în sondajul Kurier cred că demisia lui Kurz este justificată, în timp ce 22% cred că nu ar fi fost necesară.

Procurorii anticorupţie au anunţat că au suspiciuni că oficiali conservatori din Ministerul de Finanţe au folosit fonduri de stat pentru a plăti un grup media pentru sondaje manipulate şi relatări favorabile lui Kurz în 2016, când acesta încerca să devină lider al partidului.

Un sondaj al Unique Research pentru revista Profil publicat sâmbătă arată şi el că scandalul Kurz a afectat poziţia OVP.

Citește și : Moscova a lansat sistemul ‘Face pay’ la toate staţiile reţelei sale de transport subteran

Conservatorii sunt creditaţi cu doar 25% din voturi cu Schallenberg candidat, 10% mai puţin decât în sondajul anterior, fiind la acelaşi nivel cu social-democraţii.

Două treimi dintre respondenţii la sondajul Unique Research cred că alegaţiile împotriva lui Kurz din acest dosar de corupţie au substanţă, în timp ce 23% cred că nu se află nimic în spatele lor.