DISTRIBUIȚI
Total Croatia News

Conservatorii croaţi, sosiţi în fruntea alegerilor legislative de duminică, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne, par bine plasaţi pentru a păstra puterea şi a forma un guvern de coaliţie care va trebui să înfrunte pandemia de coronavirus şi repercusiunile sale economice, comentează France Presse, potrivit agerpres.

Scrutinul, care s-a desfăşurat în umbra unei recrudescenţe a contaminărilor cu noul coronavirus, era anunţat ca fiind extrem de strâns. Dar HDZ al premierului Andrej Plenkovic şi-ar fi devansat categoric principalii rivali din coaliţia de centru-stânga condusă de social-democraţii lui Davor Bernardic, potrivit unui exit poll realizat de Ipsos.


Citește și : Bilanțul pandemiei de Covid-19 în Statele Unite

Conservatorii care domină viaţa politică de la proclamarea independenţei de către Croaţia în 1991 sunt creditaţi cu 61 de locuri din cele 151 ale parlamentului. Coaliţia de centru-stânga ar obţine 44 de locuri, în timp ce partidul lui Miroslav Skoro, un cântăreţ populist şi naţionalist, ar fi obţinut 16 locuri.

În absenţa majorităţii absolute, premierul va trebui să angajeze negocieri delicate care ar putea dura câteva zile. Una din opţiunile posibile pentru HDZ ar fi să înceapă convorbiri cu „Mişcarea Patriotică” a lui Miroslav Skoro.

Incertitudinile asupra viitorului au dominat campania în timp ce economia croată, ultradependentă de turism, ar urma să înregistreze o pierdere de 10%, cea mai gravă contracţie din ultimele decenii.

Andrej Plenkovic, 50 de ani, fost diplomat versat în probleme europene, a jucat cartea vremurilor sumbre în viitor pentru a cere alegătorilor să rămână fideli partidului.

„Trebuie să facem lucruri serioase şi nu şarlatanism”, a spus premierul. „Croaţia nu are nevoie de experimente ca Bernardic sau Skoro”.

Partidul aflat la putere şi-a etalat controlul relativ asupra crizei sanitare. Cu circa 110 morţi şi 3.000 de contaminări, această ţară balcanică membră a Uniunii Europene a evitat scenariile explozive din alte părţi.

Dar de două săptămâni după bilanţuri cvasinule sau chiar nule, câteva zeci de contaminări au fost înregistrate zilnic, la fel ca în perioada de vârf iniţială.

Davor Bernardic, 40 de ani, căruia adversarii îi reproşează o lipsă de charismă, acuzase guvernul că a pus Croaţia „în pericol”, decizând desfăşurarea alegerilor în timpul pandemiei.

Citește și : 523 de decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore în Mexic

Opoziţia a speculat de asemenea o serie de scandaluri în care era implicat HDZ pentru a denunţa „calea corupţiei”. „Propunem schimbări clare pentru un nou început pentru Croaţia”, a declarat social-democratul după ce a votat.

Miroslav Skoro, 57 de ani, fost membru al HDZ care a atras o parte a aripei drepte a partidului conservator dezamăgită de politicile moderate ale lui Andrej Plenkovic, afirmă de asemenea că este „singurul garant al schimbării”.

În aşteptarea rezultatelor finale, numeroşi croaţi vor ca situaţia să se schimbe într-o ţară care suferă de o imigraţie masivă din cauza salariilor modeste şi a corupţiei.