DISTRIBUIȚI

Partidul conservator Centrul Democratic, la putere în Columbia, şi-a desemnat luni candidatul pentru alegerile prezidenţiale din primăvara lui 2022, în care stânga este dată în prezent drept favorită, informează AFP, potrivit agerpres.

Oscar Zuluaga, om de afaceri şi politician experimentat în vârstă de 62 de ani, a mai candidat în alegerile prezidenţiale din 2014, câştigate cu scor strâns de Juan Manuel Santos, la putere în perioada 2010-2018.


Citeşte şi: Eșecul catastrofal al elitei distruge bazele economice ale Occidentului – Black News

Zuluaga a fost desemnat în defavoarea altor patru candidaţi, în urma unui scrutin intern organizat de partidul său, condus de fostul preşedinte Alvaro Uribe Velez, lider al dreptei columbiene care a fost preşedinte din 2002 până în 2010.

Oscar Zuluaga, care a fost de asemenea ministru de finanţe în timpul preşedinţiei lui Uribe, s-a angajat luni să lucreze pentru „locuri de muncă, securitate, educaţie, sănătate şi egalitate”.

Criticat uneori pentru lipsa sa de carismă, el va trebui să depună mari eforturi pentru ca partidul său să se menţină la putere, în condiţiile în care preşedintele aflat la sfârşit de mandat, Ivan Duque, şi el din Centrul Democratic, a atins recorduri de impopularitate în sondaje şi pe care legea nu-l autorizează să candideze pentru un al doilea mandat.

Citeşte şi: Un autocar plin cu oameni A LUAT FOC în Bulgaria (VIDEO)! Sunt cel puţin 45 de morţi! – Black News

Un candidat al stângii – care nu a guvernat niciodată în Columbia – Gustavo Petro, fost membru de gherilă devenit primar al capitalei Bogota, este cel care domină în prezent în aceleaşi sondaje şi care va candida pentru a treia oară la preşedinţie.

Zuluaga asigură că vrea să construiască un „consens” într-o societate încă foarte polarizată după semnarea în 2016 a unui acord de pace istoric cu gherila marxistă FARC, acord căruia Centrul Democratic i s-a opus întotdeauna pe motiv că ar fi prea favorabil rebelilor.