DISTRIBUIȚI
THE CANADIAN PRESS/Mark Taylor

Politicianul conservator canadian Jason Kenney va fi noul şef de guvern în provincia petrolieră Alberta din nordul ţării, în urma victoriei clare înregistrate de partidul său marţi la alegerile locale, lansându-i o importantă provocare premierului Justin Trudeau cu şase luni înaintea alegerilor federale din Canada, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

După cum prevedeau sondajele, Partidul Conservator Unit al lui Kenney a obţinut o majoritate semnificativă de peste 60 din cele 87 de locuri din adunarea legislativă provincială, devansând Noul Partid Democrat (stânga) al şefei de guvern în exerciţiu din Alberta, Rachel Notley, până de curând aliata lui Trudeau în politica de mediu. Noul Partid Democrat reuşise o victorie surprinzătoare în 2015 în acest bastion conservator, comentează AFP.


Citește și: UE ‘regretă profund’ măsurile luate de americani împotriva Cubei

Jason Kenney, care are 50 de ani şi s-a bucurat de influenţă ca ministru în guvernul precedent de la Ottawa condus de conservatorul Stephen Harper, este un critic înverşunat al premierului liberal Justin Trudeau şi a fost imediat felicitat de liderul Partidului Conservator la nivel federal, Andrew Scheer, şi el înaintea lui Trudeau în sondajele de opinie.

În campania electorală bazată în special pe economie, Kenney a promis relansarea industriei petroliere din Alberta, ale cărei zăcăminte de ţiţei o plasează pe locul trei pe plan global, dar care a fost serios afectată de căderea preţurilor la „aurul negru”, în 2014.

Kenney s-a angajat între altele să revoce taxa pe carbon impusă de guvernul Notley în schimbul susţinerii de către Ottawa a extinderii unui oleoduc controversat, Transmountain, ce ar urma să tripleze exporturile de petrol cu destinaţia Vancouver, în provincia învecinată, Columbia Britanică.

Guvernul lui Trudeau a naţionalizat anul trecut această conductă, dar proiectul extinderii sale a fost contestat în justiţie şi stagnează deocamdată.

Citește și : Trump îi adresează ‘condoleanţe’ lui Macron după incendiul de la Notre-Dame

Kenney vizează de asemenea să renunţe la plafonul de emisii de gaz cu efect de seră impus industriei bituminoase, precum şi să anuleze închiderea progresivă a centralelor pe cărbune până în 2030.

O altă veste proastă pentru Trudeau este că provincia Alberta se va alătura cel mai probabil acum „gherilei” judiciare lansate de alte patru provincii conduse de conservatori – Ontario, Saskatchewan, Manitoba şi New Brunswick – împotriva taxei federale pe emisiile de dioxid de carbon intrate în vigoare la 1 aprilie.

Liberalii lui Justin Trudeau, marcaţi de o lungă criză politică apărută pe fondul acuzaţiilor de ingerinţă politică din partea premierului şi anturajului său într-un dosar judiciar, au fost depăşiţi net de opoziţia conservatoare în cele mai recente sondaje de opinie.