DISTRIBUIȚI
Reuters

Parlamentari conservatori britanici iau în calcul înlocuirea Theresei May de la conducerea formaţiunii sale politice, implicit şi din fruntea guvernului de la Londra, dacă Partidul Conservator înregistrează rezultate nesatisfăcătoare la alegerile locale din luna mai, relatează vineri cotidianul The Guardian, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Publicaţia citată a scris că parlamentarii conservatori britanici sunt tot mai nemulţumiţi de ceea ce ei consideră a fi o lipsă de idei din partea actualului executiv de la Londra şi au criticat remanierea guvernamentală şi schimbarea strategiei privind Brexit-ul.


Citeşte şi: Spitalul groazei în Coreea de Sud. 31 de oameni au ARS de vii – FOTO/VIDEO

”Theresa May merge pe o gheaţă foarte subţire”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un fost ministru conservator britanic, pentru The Guardian.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, va prezenta vineri strategia Marii Britanii cu privire la perioada de tranziţie după ieşirea sa din blocul comunitar.

David Davis va spune că Marea Britanie doreşte ca după Brexit să-şi menţină participarea la acorduri cum sunt acordul Uniunii Europene de comerţ liber cu Canada, a precizat Kuenssberg pe Twitter. Ministrul pentru Brexit va preciza de asemenea că Marea Britanie ţine să aibă un cuvânt de spus la masa discuţiilor, în perioada de tranziţie, a menţionat ea.

Miercuri, Davis a apreciat că un acord cu UE privind o perioadă de tranziţie după Brexit ar putea fi convenit ‘până la sfârşitul lunii martie’.

Citeşte şi: George Soros îl atacă virulent pe Trump şi atrage atenţia pericolului reprezentat de reţelele sociale

Această perioadă de tranziţie, dacă va fi stabilită, va începe la data oficială a Brexitului, 29 martie 2019, şi ar urma să dureze – din punctul de vedere al Marii Britanii – doi ani, pentru ca în acest timp britanicii să se adapteze noilor reglementări şi împreună cu UE să fixeze cadrul relaţiei lor viitoare. Însă negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avansat posibilitatea unei perioade de tranziţie mai scurte, doar până spre finele anului 2020.

Liderii statelor UE au aprobat la summitul lor din decembrie 2017 angajarea a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este considerată a doua fază a negocierilor, respectiv relaţia post-Brexit între Marea Britanie şi UE, după ce s-au înregistrat anumite progrese în cele trei dosare esenţiale pentru europeni – ‘factura’ Brexit-ului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.