DISTRIBUIȚI

Partidul Conservator, aflat la putere în Marea Britanie, a pierdut vineri o circumscripţie din centrul Angliei pe care o controla din 1974, fiind învins de Partidul Liberal-Democrat, în cadrul unor alegeri legislative parţiale cu o mare încărcătură simbolică, pentru că reflectă evoluţia profundă a geografiei electorale din Marea Britanie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cu 57% din voturi, Sarah Green (foto) a câştigat fără probleme circumscripţia Chesham şi Amersham, la nord-vest de Londra, în faţa candidatului conservator David Fleet, din partea formaţiunii premierului Boris Johnson, conform rezultatelor publicate în cursul nopţii, la capătul unui scrutin organizat în urma decesului deputatei aflate în funcţie.


Citește și: UE adaugă o nouă afecțiune sanguină foarte rară pe lista efectelor secundare provocate de vaccinul AstraZeneca

Rezultatul „va trimite o undă de şoc în politica britanică”, a declarat vineri la BBC şeful Partidului Liberal-Democrat, Ed Davey, care consideră că victoria are o importanţă simbolică, întrucât „conservatorii ignoră regiuni ca aceasta” şi din cauza „nemulţumirii faţă de Boris Johnson”, criticat între altele pentru modul în care gestionează pandemia.

Rezultatul obţinut de liberal-democraţi, în derută în 2019 cu o campanie anti-Brexit, nu prea afectează majoritatea largă obţinută în urmă cu un an şi jumătate de Boris Johnson la Westminster. Ea reflectă totuşi evoluţia profundă a electoratului britanic, în special în contextul ieşirii din Uniunea Europeană.

Citește și: Biden a prins curaj după întâlnirea cu Putin și vrea acum să se vadă și cu președintele chinez

Conservatorii aflaţi la putere au câştigat numeroase locuri în ‘zidul roşu’ al opoziţiei laburiste în regiunile defavorizate şi dezindustrializate din nordul Angliei, inclusiv în mai în portul Hartlepool. Însă ei par să piardă teren în zonele mai bogate din sud, pe care le controlau în mod tradiţional.

O sursă din cadrul Partidului Conservator a declarat pentru agenţia PA că rezultatul este „dezamăgitor” şi că alegerile parţiale „sunt mereu dificile pentru partidul aflat la putere, în special după 11 ani de guvernare”.