DISTRIBUIȚI
strana.ua

Parchetul general ucrainean a anunţat marţi că a expirat – şi că nu va mai fi prelungită – consemnarea la domiciliu pe timp de noapte a opozantului Mihail Saakaşvili, acuzat că a vrut să pună la cale o lovitură de stat în Ucraina, relatează AFP.

Fostul preşedinte georgian, devenit opozant în Ucraina, ”a început în cele din urmă să vină la interogatorii”, după ce iniţial a refuzat, a indicat procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, citat de pe Facebook de către purtătoarea sa de cuvânt, potrivit agerpres.


Deoarece Saakaşvili respectă de acum înainte cerinţele forţelor de ordine, ”noi nu vom mai prelungi” măsurile restrictive care îl vizează, a precizat Luţenko.

Citește și : Hassan Rohani : Iranul nu va negocia cu ‘nimeni’ capacităţile sale militare

Curtea de Apel din capitala Ucrainei a ordonat pe 26 ianuarie consemnarea temporară la domiciliu în Kiev, între orele 22,00-7,00, a lui Saakaşvili, interzicându-i, de asemenea, să părăsească oraşul fără autorizaţia Parchetului sau a unui tribunal.

Această decizie a fost contestată de către Saakaşvili, care estimează că ea vizează limitarea activităţilor sale politice şi îndeosebi manifestaţiile pe care el le organizează în provincie.

Fostul preşedinte georgian, la început un aliat al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko înainte de a deveni unul dintre cei mai vehemenţi adversari ai săi, a fost arestat pentru scurt timp în decembrie la Kiev, apoi eliberat.

El este acuzat că a vrut ”să preia puterea prin forţă” în cursul recentelor manifestaţii care ar fi fost finanţate, potrivit Parchetului ucrainean, de anturajul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014.