DISTRIBUIȚI
ABC

Congresul SUA a adoptat marţi seara o rezoluţie în care face apel la Donald Trump să condamne grupările extremiste, după ce preşedintele american a fost criticat din cauza reacţiei sale la violenţele izbucnite în cursul unei manifestaţii naţionaliste în oraşul Charlottesville (statul Virginia) în urmă cu o lună, relatează miercuri agenţia Reuters, conform agerpres.

Camera Reprezentanţilor a adoptat rezoluţia în unanimitate, a declarat într-un comunicat un membru al camerei inferioare, Gerry Connolly, democrat de Virginia. Senatul a aprobat măsura luni. ”În această seară, Camera Reprezentanţilor a vorbit într-o singură voce, pentru a condamna într-un mod fără echivoc actele de violenţă, scandaloase şi pline de ură, comise de către KKK (Ku Klux Klan), naţionalişti albi, rasişti albi şi neonazişti, în Charlottesville”, a afirmat Connolly.


Rezoluţia comună, votată cu sprijinul atât al republicanilor, cât şi al democraţilor, va merge la Trump pentru semnătură.

Citeşte şi: Premierul israelian Netanyahu cere anularea acordului nuclear cu Iranul

Reprezentanţii Casei Albe nu au răspuns imediat la un email în care se solicita o luare de poziţie.

Rezoluţia Congresului îi cere lui Trump să condamne grupările extremiste şi ceea ce forul legislativ american descrie a fi preponderenţa crescândă a extremiştilor care sprijină antisemitismul, xenofobia şi supremaţia rasei albe. În document se face apel la procurorul general Jeff Sessions de a investiga actele de violenţă şi de intimidare comise de către naţionalişti albi, neonazişti, Ku Klux Klan şi grupări similare.

Reuters comentează că Donald Trump i-a exasperat pe colegii săi republicani, lideri corporatişti şi aliaţi ai SUA şi a provocat agitaţie pe pieţe luna trecută cu comentariile sale despre violenţele de la Charlotteville, unde au avut loc confruntări între naţionalişti albi şi neonazişti, de o parte, şi activişti antirasism, de cealaltă, pe 12 august, soldate cu moartea unei persoane şi rănirea altor şapte. Pe 12 august, Trump a denunţat ura şi violenţa ”din mai multe părţi”, comentariu care a atras critici aspre de la întregul spectru politic pentru că nu i-a condamnat pe naţionaliştii albi.

Citeşte şi: Preşedintele Comisiei Europene vrea să relaneseze UE, profitând de ‘vântul favorabil’ 

Naţionaliştii albi s-au strâns în Charlottesville pentru a protesta faţă de preconizata demontare a unei statui a lui Robert E. Lee, care a condus armata Confederaţiei pro-sclavie în timpul Războiului Civil. Trump a apărat monumentele confederate luna trecută.

În cursul unui miting ce a avut loc în Phoenix pe 22 august, Trump a acuzat televiziunile că ignoră apelurile sale la unitate după evenimentele de la Charlottesville.