DISTRIBUIȚI

Congresul din SUA a adoptat marţi o lege pentru protejarea americanilor de origine asiatică împotriva rasismului şi violenţelor, care s-au intensificat în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit apărătorilor proiectului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele democrat Joe Biden „este nerăbdător să promulge această lege importantă” în cursul săptămânii, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.


Citeşte şi: Herbert Marcuse: Filosoful din spatele ideologiei ANTIFA – Black News

Legea, numită ‘COVID-19 Hate Crimes Act’, urmăreşte în special să accelereze analizarea cazurilor raportate de violenţe rasiste asupra americanilor de origine asiatică, să determine o comunicare mai bună în legătură cu această problemă şi să ajute statele şi colectivele locale să le combată mai eficient.

Unii congresmeni denunţă deja de mai multe luni înmulţirea violenţelor, alimentate în opinia lor de discursurile care blamează China pentru pandemie, în timp ce atacul din Atlanta din martie a stârnit un val de teamă şi de indignare.

La 15 martie, Robert Aaron Long, de 21 de ani, a deschis focul asupra a trei stabilimente asiatice din Atlanta şi împrejurimi, făcând opt morţi, dintre care şase femei de origine asiatică.

Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, a adoptat marţi textul de lege cu 364 de voturi pentru şi 62 împotrivă. Proiectul a fost aprobat cu cvasi-unanimitate de Senat în aprilie.

„Magazine vandalizate. Persoane în vârstă atacate. Familii care trăiesc în spaimă. Şi sute de alte (fapte) care nu au fost înregistrate şi rămân în umbră”, a denunţat marţi preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Citeşte şi: Nancy Pelosi cere un ‘boicot diplomatic’ al JO de la Beijing – Black News

Potrivit acesteia, din martie 2020 şi până în aceeaşi lună din 2021, perioadă în care pandemia a lovit din plin SUA, „peste 6.600 de discriminări şi violenţe împotriva AAPI”, siglă care îi desemnează pe americanii originari din Asia şi din insulele din Pacific, au fost raportate în cele 50 de state americane.

Această lege „va permite o abordare profund diferită a delictelor rasiste în America, nu doar în timpul pandemiei, dar şi în anii care vor veni”, a mai afirmat Nancy Pelosi.