DISTRIBUIȚI
The U.S. Capitol is seen as Senate Democrats and Republicans sought to reach an agreement on to avert a debt crisis in Washington, U.S., October 7, 2021. REUTERS/Joshua Roberts

Congresul SUA a adoptat joi o lege care protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex pe întreg teritoriul ţării, de teama unui recul la Curtea Supremă pe acest subiect, relatează AFP, potrivit agerpres

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat să o promulge fără întârziere.


Uniunile între persoanele gay sau lesbiene sunt garantate de Curtea Supremă a SUA din 2015. Dar, după decizia din iunie a înaltei curţi împotriva avortului, mulţi progresişti se tem că şi acest drept ar putea fi pus în pericol.

Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

Curtea Supremă pare deja pregătită să autorizeze anumite afaceri americane să refuze servirea cuplurilor de acelaşi sex, în numele libertăţii de expresie. Instanţa ar putea tranşa această chestiune în vară.

O majoritate largă a americanilor, inclusiv în rândurile republicanilor, sprijină căsătoria între persoane de acelaşi sex. Însă dreapta religioasă se opune în mare majoritate.

Concret, legea adoptată de Congresul american abrogă legi anterioare care defineau căsătoria ca uniunea între un bărbat şi o femeie. În plus, le interzice ofiţerilor de stare civilă, indiferent de statul unde lucrează, să discrimineze cuplurile „din cauza sexului, rase, etniei sau originii lor”.

Ea a fost votată de toţi aleşii democraţi şi de 39 de republicani, în timp ce 169 de membri ai Partidului Republican s-au opus.

„Cred că este o cale proastă de urmat”, a declarat alesul republican Jim Jordan, un apropiat al fostului preşedinte Donald Trump.

Textul, numit ‘Legea privind respectarea căsătoriei’, a fost aprobat de Senat săptămâna trecută.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care nu va mai fi în funcţie din ianuarie, a salutat că „una dintre ultimele legi” pe care le va semna în poziţia de ‘speaker’ protejează acest tip de uniuni.

În plen, cu câteva minute înainte de vot, ea i-a adus un omagiu lui Harvey Milk, primul consilier municipal din California deschis gay, asasinat în 1978.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

„El le-a spus într-o zi susţinătorilor săi: ‘Am gustat libertatea, nu mă voi întoarce'”, a declarat ea.

„Astăzi, Camera Reprezentanţilor este cu mândrie alături de forţele libertăţii, împotriva unei reveniri în trecut”, a afirmat Nancy Pelosi.