DISTRIBUIȚI
pbs.org

Congresul SUA a adoptat joi o lege ce prevede sancţionarea responsabililor chinezi care încalcă obligaţiile internaţionale ale Chinei faţă de autonomia Hong Kong-ului, transmit AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Senatul cu majoritate republicană a aprobat textul în unanimitate, a doua zi după ce Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, i-a dat undă verde tot cu unanimitate.


Citește și : Premierul indian Narendra Modi şi-a şters contul de pe Sina Weibo

Legea, care este susţinută atât de republicani cât şi de democraţi, mai trebuie promulgată şi de preşedintele Donald Trump pentru a intra în vigoare. Casa Albă nu a indicat dacă intenţionează să-şi dea acordul asupra ei sau să recurgă la veto.

Votul survine după ce la finele lui mai SUA au revocat statutul comercial preferenţial al Hong Kong-ului, iar miercuri secretarul de stat Mike Pompeo a avertizat că nu sunt excluse noi măsuri, după adoptarea de către autorităţile chineze a unei noi legi privind securitate naţională a teritoriului autonom.

Citește și : Opt migranţi, testaţi pozitiv pentru COVID-19 după debarcarea în Italia

Un purtător de cuvânt al MAE de la Beijing a respins joi afirmaţiile secretarului de stat american, afirmând că acestea denotă „ignoranţă şi prejudecăţi”.