DISTRIBUIȚI
AP

În pofida disensiunilor dintre ei în ce priveşte procedura de destituire lansată împotriva preşedintelui Donald Trump, aleşii americani au convenit marţi asupra unui buget militar majorat şi asupra creării unei forţe a spaţiului, unul din proiectele la care ţine liderul de la Casa Albă, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Bugetul asupra căruia au căzut de acord, după luni de negocieri intense, Camera Reprezentanţilor şi Senatul prevede creşterea cheltuielilor militare la 738 de miliarde de dolari în anul fiscal 2020, care a început în octombrie, faţă de 716 miliarde în 2019.


Citește și : Pentagonul SUSPENDĂ antrenamentul tuturor militarilor saudiţi

Camera Reprezentanţilor ar urma să supună la vot şi cel mai probabil să aprobe miercuri acest buget.

Suma acoperă bugetul de bază al Pentagonului (635 miliarde de dolari), precum şi cheltuielile consacrate de Departamentul energiei întreţinerii şi alimentării cu combustibil a arsenalului nuclear american (23,1 miliarde de dolari).

Se adaugă alte 71,5 miliarde de dolari pentru operaţiuni externe în curs (cum sunt cele din Afganistan, Siria, Irak sau Somalia), precum şi „fonduri de urgenţă” de 5,3 miliarde de dolari, în special pentru reconstrucţia bazelor militare devastate de uraganele Florence şi Michael în 2018, în statele Florida şi Carolina de sud.

Totuşi, în această privinţă, executivul lui Trump viza o anvelopă mult mai generoasă, de 9,2 miliarde de dolari, pentru a consacra o parte zidului pe care preşedintele vrea să-l ridice la graniţa cu Mexicul pentru a combate imigraţia clandestină. Or, documentele Congresului indică faptul că aleşii nu au reuşit să cadă de acord asupra finanţării acestei bariere, ceea ce lasă să se prevadă noi tensiuni cu administraţia.

Citește și: Şase morţi într-un atac prelungit în New Jersey – VIDEO

Proiectul de lege a bugetului convenit de comisiile de specialitate din Cameră şi Senat validează şi crearea unei „forţe a spaţiului” ca al şaselea corp al forţelor militare ale SUA, după forţele terestre, aeriene, navale, puşcaşi marini şi gărzile de coastă. Aceasta ar urma să fie condusă de un comandant al operaţiunilor spaţiale, plasat sub autoritatea secretarului US Air Force, „Comandamentul spaţial” dorit de Trump rămânând deocamdată în stadiul de proiect.

Bugetul mai prevede o majorare cu 3,1% a salariilor membrilor forţelor armate, cea mai mare din ultimul deceniu.