DISTRIBUIȚI

Congresul SUA a depăşit joi un prim obstacol pentru a evita o paralizie a serviciilor federale la acest sfârşit de săptămână, celebrul shutdown, pe care aleşii republicani încearcă să îl provoace în semn de protest faţă de politica executivului Biden în materie de obligativitate a vaccinării anti-COVID-19, informează AFP, potrivit agerpres.

Aleşii din Camera Reprezentanţilor au aprobat joi o nouă lege de finanţare în încercarea de a evita o întrerupere bruscă a resurselor statului federal vineri la miezul nopţii, care ar obliga sute de mii de angajaţi la un şomaj tehnic. Acest text, rezultat al unor lungi negocieri, trebuie să treacă acum de Senat unde un singur vot negativ ar putea împiedica adoptarea lui la timp, fiind necesar acordul tuturor aleşilor pentru a vota.


Citeşte şi: Marea Mediterană, scena unui exerciţiu militar ieşit din comun! 6.000 de militari au fost mobilizaţi – Black News

Un grup de republicani, cei mai mulţi dintre ei foarte apropiaţi de fostul preşedinte Donald Trump, refuză pentru moment să voteze, argumentând că textul ar ajuta la finanţarea ordinului preşedintelui Joe Biden care impune vaccinarea în companiile cu peste 100 de angajaţi.

Unul din republicanii refractari, senatorul Mike Lee din Utah, un stat foarte conservator, şi-a justificat joi decizia:”Dacă este să alegem între suspendarea temporară a activităţilor neesenţiale şi a sta cu mâinile în sân” în faţa acestui ordin de vaccinare, atunci „voi sprijini lucrătorii americani, de fiecare dată”.

Ministere, dar şi parcuri naţionale şi o mulţime de organisme americane ar urma să fie afectate dacă ameninţarea acestor aleşi va fi dusă la îndeplinire.

Citeşte şi: În interiorul vieții ‘ciudate şi excentrice’ a CEO-ului demisionar de la Twitter, Jack Dorsey – Black News

Shutdown-ul din din iarna 2018, care a durat cel mai mult până în prezent, a afectat în mod semnificativ controlul bagajelor în aeroporturi, un haos pe care marea majoritate a congresmenilor nu şi-l doresc înainte de sărbători.

Liderul de la Casa Albă s-a declarat însă încrezător joi după-amiază.”Există o strategie” pentru a evita un shutdown,”cu excepţia cazului în care cineva decide să se comporte complet nebuneşte”, a afirmat Joe Biden în timpul unei deplasări.