DISTRIBUIȚI
AP

Asasinarea ţintită a generalului iranian Qassem Soleimani, emisarul Republicii Islamice Iran în Irak, într-un raid american reprezintă „o escaladare periculoasă în violenţă”, a declarat vineri preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, informează AFP, dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

„America – şi lumea – nu-şi pot permite o escaladare a tensiunilor care să atingă un punct ireversibil”, a estimat Pelosi într-un comunicat.


Citește și: Forțele americane UCID un general iranian

Dimpotrivă, parlamentari republicani au salutat decizia preşedintelui american Donald Trump de a lansa acest raid.

„Wow – preţul de plătit pentru uciderea şi rănirea de americani a urcat drastic”, a notat pe Twitter senatorul Lindsey Graham, apropiat al preşedintelui Trump, făcând aluzie la moartea unui american în Irak pe 27 decembrie, în urma unor tiruri cu rachete atribuite de Washington forţelor pro-Iran.

„Într-o demonstraţie de determinare şi de forţă, l-am lovit pe liderul celor care atacă teritoriul suveran al SUA”, a declarat Kevin McCarthy, parlamentar republican din Camera Reprezentanţilor, cu referire la asaltul de marţi asupra ambasadei americane de la Bagdad întreprins de susţinători ai Iranului.

Citește și: Un avion militar S-A PRĂBUȘIT cu 18 oameni la bord

Liderul democrat al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor a deplâns la rândul său, joi seara, faptul că Donald Trump nu a notificat Congresul american cu privire la acest raid. Qassem Soleimani „avea sânge de americani pe mâinile lui şi nu voi deplânge moartea sa”, a notat Eliot Engel într-un comunicat, declarându-se totodată „profund îngrijorat în ceea ce priveşte consecinţele” acestei operaţiuni. „Acest raid a avut loc fără notificarea şi fără consultarea Congresului”, a continuat congresmanul de New York, ceea ce „ridică grave probleme legale şi constituie un afront la adresa puterilor Congresului”.

Influentul general Qassem Soleimani, emisarul Teheranului pentru afaceri irakiene, şi un alt marcant lider pro-iranian din Irak au fost ucişi într-un raid american la Bagdad, ordonat de preşedintele Donald Trump, la trei zile după un atac inedit împotriva ambasadei SUA.