DISTRIBUIȚI
USA Today

Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, democratul Jerry Nadler, l-a convocat pe Don McGahn, fost consilier la Casa Albă, pentru a depune mărturie în legătură cu posibila obstrucţionare a justiţiei de către preşedintele Donald Trump în ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Comisia i-a solicitat lui McGahn să depună mărturie în faţa sa pe data de 21 mai şi să-i predea o serie de documente până pe 7 mai, a precizat Nadler într-un comunicat.


Citeşte şi: Bilanţul atentatelor din Sri Lanka a ajuns la 310 morţi. Poliţia face noi arestări!

‘Dl McGahn este un martor crucial pentru multe din presupusele situaţii de obstrucţionare a justiţiei şi alte conduite inadecvate descrise în raportul Mueller’, a arătat Nadler.

Convocarea lui McGahn survine la câteva zile după publicarea unei versiuni editate a raportului Mueller, în care este inclusă o lungă mărturie a fostului consilier. Potrivit raportului, preşedintele i-a cerut lui McGahn să-l demită pe Mueller, însă consilierul a refuzat să ducă la îndeplinire ordinul şi a ameninţat cu demisia, ceea ce l-a determinat pe Trump să renunţe.

Citeşte şi: Noua IRA îşi recunoaşte vina în uciderea jurnalistei nord-irlandeze

Nadler, reprezentant democrat de New York, i-a cerut lui McGahn să predea toate materialele referitoare la astfel de discuţii, precum şi o lungă listă de documente privindu-i, printre alţii, pe fostul consilier pentru securitate naţională Michael Flynn, ex-ministrul justiţiei Jeff Sessions şi fostul şef de campanie al lui Trump, Paul Manafort.

Convocarea fostului consilier în faţa Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor survine în contextul în care o parte din democraţi cer lansarea procedurii de ‘impeachement’ împotriva preşedintelui după ce, în raportul său, procurorul special Mueller a refuzat să-l exonereze explicit pe Trump de obstrucţionarea justiţiei.