DISTRIBUIȚI

Congresul Statelor Unite a ratificat joi victoria preşedintelui ales, democratul Joe Biden, în scrutinul american din 3 noiembrie, transmit Reuters, AFP şi EFE, potrivit agerpres.

Aceasta este ultima etapă înaintea învestirii lui Joe Biden, într-o ceremonie prevăzută pentru 20 ianuarie.


Citește și: Femeia care a murit în incidentele din Congresul american a fost ÎMPUȘCATĂ de polițiști

Vicepreşedintele republican în exerciţiu Mike Pence a certificat votul unui număr de 306 de mari electori în favoarea lui Biden, faţă de 232 pentru Donald Trump. Pragul minim necesar era de 270 de mari electori.

Ratificarea are loc după o lungă şi extraordinară zi de 6 ianuarie care a fost marcată de un asalt asupra Congresului comis de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump cu scopul de a bloca procesul de confirmare a rezultatelor electorale.

După ce Camera Reprezentanţilor şi Senatul şi-au reluat şedinţa comună, liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a condamnat ceea ce el a calificat drept o ”insurecţie eşuată”.

Citește și: Reacții internaționale la evenimentele bulversante din SUA

”Ei au încercat să perturbe democraţia noastră. Au eşuat. Au eşuat. Au eşuat în tentativa de a obstrucţiona Congresul”, a subliniat experimentatul politician republican.

Procesul de certificare a fost întârziat şi de obiecţiile formulate de câţiva republicani faţă de rezultatul alegerilor în statele Arizona şi Pennsylvania. Ambele obiecţii au fost respinse prin vot.