DISTRIBUIȚI
AP

Congresmenii americani au ajuns la un acord de principiu care permite să se evite o nouă paralizie parţială a administraţiei în SUA la sfârşitul săptămânii, a confirmat luni seară pentru AFP un înalt responsabil din legislativ.

Acest acord, care mai trebuie votat de Congres şi aprobat de Casa Albă, conţine o serie de măsuri care urmăresc întărirea securităţii la frontiere, potrivit sursei citate, preluată de agerpres.


Citește și: Ungaria își vinde toată flota de avioane MiG-29

În privinţa finanţării zidului la frontiera mexicană, care face obiectul unei lupte dure între preşedintele american şi aleşii democraţi de mai multe săptămâni, acordul de principiu prevede 1,375 de miliarde de dolari pentru construcţia unei noi porţiuni de 55 de mile (circa 88 de kilometri), potrivit aceluiaşi responsabil al Congresului.

Donald Trump, care a făcut din campanie promisiunea construirii unui zid pentru a combate imigraţia clandestină provenită din America de Sud, a cerut 5,7 miliarde de dolari.

„Am găsit un acord”, a declarat luni seară unul dintre principalii negociatori republicani, senatorul Richard Shelby, citat de CNN la capătul unei reuniuni de negocieri.

Citește și: Incendiu devastator într-un hotel din India. Cel puțin 17 oameni au murit! – FOTO/VIDEO

La 25 ianuarie, după mai mult de o lună de paralizie parţială care a afectat circa 800.000 de funcţionari, a fost găsit un acord pentru a pune capăt celui mai lung ‘shutdown’ din istoria SUA, de peste o lună, însă înţelegerea nu prevedea o finanţare a serviciilor federale vizate decât până vineri, 15 februarie.

Grupul de aleşi din cele două partide însărcinaţi cu negocierile se declarase optimist vineri în legătură cu şansele de a obţine un compromis până la acest termen limită.