DISTRIBUIȚI
AP

Congresmeni americani şi-au făcut cunoscută intenţia de a se asigura că Statele Unite respectă acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, în pofida reţinerilor preşedintelui Donald Trump în legătură cu acest pact, a declarat marţi, la Washington, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, relatează agerpres .

‘Am informaţii clare că intenţia este ca Statele Unite să continue să respecte acordul’ nuclear, a spus Federica Mogherini pentru jurnalişti în cadrul unei conferinţe de presă.


Totodată, şefa diplomaţiei europene a avertizat că tensiunile actuale din Orientul Mijlociu, în special cele dintre Arabia Saudită şi Iran, ‘pot avea repercusiuni extrem de periculoase’ .

Citiți și : Franța și Germania au activat un consiliu bilateral menit să favorizeze integrarea imigranților în cele două țări

‘Permiteţi-mi să insuflu un pic de înţelepciune europeană într-o lume care pare complet nebună: este periculos’, a declarat ea în conferinţa de presă, întrebată despre tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran, exacerbate în special de conflictul din Yemen unde cei doi mari rivali regionali susţin tabere opuse.

‘Trebuie să menţinem calmul’, ‘nivelul de confruntare în regiune poate avea repercusiuni extrem de periculoase, nu numai pentru regiune, ci şi pentru alte zone’, a insistat ea.

Ea a menţionat printre ‘principalele sale îngrijorări’ situaţia din Liban, unde premierul Saad Hariri şi-a anunţat demisia de la Riad şi a acuzat mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi aliatul iranian al acesteia din urmă că ‘sugrumă’ Libanul.