DISTRIBUIȚI

Peste 100 de combatanţi au murit în confruntările din ultimele două zile între forţele regimului sirian şi jihadişti în regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei, a indicat joi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP, potrivit agerpres.

Idlib, unde trăiesc în jur de 3 milioane de persoane, a făcut obiectul unui acord încheiat în septembrie 2018 între Ankara şi Moscova pentru crearea unei ‘zone demilitarizate’, vizând evitarea unei ofensive de anvergură a regimului.


Citeşte şi: Pentagonul trimite rachete Patriot în zona Golfului Persic

Jihadiştii grupării Hayat Tahrir al-Cham (HTS) au refuzat însă să se retragă din zonă, astfel încât acordul nu a fost aplicat niciodată în totalitate.

Potrivit OSDO, în luptele purtate începând de marţi în sud-vestul enclavei au murit 29 de militari sirieni şi 75 de jihadişti şi rebeli, iar ciocnirile continuau joi.

Miercuri, bombardamentele întreprinse de forţele regimului au ucis 17 civili, dintre care 12 în urma unor lovituri aeriene împotriva unui sat din sudul provinciei, afirmă aceeaşi sursă.

Vezi şi: Susţinătorii opoziţiei albaneze s-au luat la bătaie cu forţele de ordine – VIDEO

Regimul sirian şi Rusia şi-au intensificat la sfârşitul lui aprilie bombardamentele asupra regiunii Idlib şi a zonelor adiacente din provinciile Alep, Hama şi Lattakia, teritorii controlate de gruparea HTS, creată de fosta aripă siriană a Al-Qaida.

Cel puţin 400 de civili au fost ucişi de la sfârşitul lui aprilie în violenţele din aceste regiuni, a indicat OSDO.

Războiul din Siria, declanşat în 2011, s-a soldat până acum cu peste 370.000 de morţi şi mai multe milioane de refugiaţi.