DISTRIBUIȚI
Protesters attend a demonstration during the ninth day of nationwide strikes and protests against French government's pension reform, in Nantes, France, March 23, 2023. The slogan reads "for a boundless democracy" in reference to French Prime Minister Elisabeth Borne. REUTERS/Stephane Mahe

Confruntări între manifestanţi şi agenţii forţelor de ordine au avut loc joi în Paris şi în alte oraşe din Franţa, în cursul protestelor faţă de controversatul plan de creştere a vârstei de pensionare, aprobat prin asumarea răspunderii Guvernului, informează mediafax.

În Paris, au avut loc confruntări în Piaţa Republicii, iar forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene. Aproximativ 200 de persoane au fost controlate de agenţii forţelor de ordine, pentru prevenirea violenţelor. Cel puţin cinci demonstranţi au fost reţinuţi, potrivit postului BFMTV.


Citește și : CUTREMUR puternic în Turcia

Angajaţii rafinăriilor TotalEnergies din Normandia se opun activ acţiunilor de rechiziţionare a instalaţiilor, decise de Guvern în contextul grevelor frecvente.

Şi în oraşele Nantes şi Bordeaux au avut loc confruntări între protestatari şi forţele de ordine. În Bordeaux sunt aproximativ 18.000 de manifestanţi, conform autorităţilor, deşi sindicatele au raportat circa 50.000 de oameni. Unele grupuri au atacat forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene, potrivit cotidianului Le Monde. Au fost raportate violenţe şi în oraşele Rennes şi Lorient.

 

În total, în Franţa au loc 240 de proteste faţă de legea pensiilor, cu participarea a 600.000-800.000 de persoane.

Preşedintele Emmanuel Macron, care şi-a atras critici dure din partea opoziţiei şi a sindicatelor pentru că a susţinut că „mulţimea nu are legitimitate”, vrea implementarea planului de reformare a sistemului pensiilor până la sfârşitul acestui an.

Citește și : Antony Blinken pledează pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO

Guvernul Elisabeth Borne a adoptat planul controversat de reformare a sistemului pensiilor prin asumarea răspunderii, evitând votul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului. Două moţiuni de cenzură depuse de opoziţie au fost respinse. Opoziţia insistă pentru demisia Guvernului Elisabeth Borne, susţinând că nu mai are legitimitate, dat fiind că una dintre moţiuni a fost respinsă la limită. Opoziţia va contesta reforma pensiilor la Consiliul Constituţional.