DISTRIBUIȚI
Aprecon

”Mai multe zeci de persoane” au fost ucise luni în confruntări intercomunitare în statul etiopian Amhara (nord-vest), ca represalii la violenţe precedente, au indicat vineri autorităţi din statul vecin Benishangul Gumuz, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Atacatori neidentificaţi au omorât luni zeci de persoane de etnie gumuz în localitatea Jawi, în statul Amhara, la frontiera cu statul Benishangul Gumuz, a declarat pentru AFP Geleta Hailu, responsabil pe probleme de comunicare în statul respectiv.


Citește și : Prim-ministru bavarez cere o reducere de zeci de miliarde a impozitelor în Germania

”Continuă încă misiunile de căutare pentru găsirea de victime şi supravieţuitori ai atacului de luni, dar pot confirma că bilanţul este de mai multe zeci de morţi”, a declarat responsabilul. El a explicat că este vorba de represalii la violenţele în care cel puţin 21 de persoane, de etnie gumuz şi amhara, au fost ucise sâmbătă şi duminică în apropiere de localitatea Dangur, în statul Benishangul Gumuz.

Potrivit autorităţilor regionale, au fost arse case în aceste confruntări, care au fost declanşate din cauza unui diferend personal.

”Pot confirma că peste 80 de persoane au fost rănite în masacrul de luni şi cel puţin 90 de supravieţuitori sunt în prezent adăpostiţi pe terenul unei şcoli locale”, a adăugat Geleta.

Citește și : ONU: Condamnarea lui Julian Assange este o ‘sentinţă disproporţionată’

Vicepremierul etiopian Demeke Mekonen a denunţat acest atac, într-un interviu acordat agenţiei de presă a regiunii Amhara (AMMA). ”Fac apel la forţele de securitate să-şi îndeplinească rolul pentru a se asigura că legea este respectată. Forţele de securitate trebuie redesfăşurate rapid când izbucnesc conflicte asemănătoare acestei tragedii”, a declarat el.

Primul an de mandat al premierului reformator Abiy Ahmed, care şi-a preluat funcţia în aprilie 2018, a fost marcat de violenţe intercomunitare cu mize cel mai adesea teritoriale. Potrivit Biroului ONU pe probleme umanitare (OCHA), 2,35 milioane de persoane erau strămutate la sfârşitul lui 2018 în Etiopia din cauza acestor violenţe.