DISTRIBUIȚI
PA WIRE

Conservatorii britanici Boris Johnson şi Jeremy Hunt, rivalii candidaţi la funcţia de premier, s-au confruntat marţi într-o dezbatere televizată aprinsă, cu două săptămâni înainte de deciderea numelui câştigătorului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Cu Boris Johnson în fruntea cursei pentru ocuparea postului de premier, celor doi candidaţi li s-a solicitat în repetate rânduri să dovedească că vor scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie şi că vor proteja economia britanică de un Brexit fără acord.

Citește și: Bazele americane sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene


La peste trei ani de când Marea Britanie a votat să părăsească blocul european, Brexitul domină cursa pentru postul de premier, ambii candidaţi încercând să scoată în evidenţă slăbiciunile celuilalt.

Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, a pus sub semnul întrebării angajamentul lui Hunt de a scoate Marea Britanie din UE la termenul limită de 31 octombrie. Ministrul afacerilor externe Jeremy Hunt l-a criticat pe Johnson pentru că se bazează pe ceea ce consideră că este mai mult decât optimism în încercarea de a obţine un nou acord din partea UE.

„Cred că este foarte, foarte important să nu avem în vedere nicio situaţie în care nu vom ieşi din UE pe 31 octombrie”, a declarat Johnson în cadrul dezbaterii cu public difuzată de postul ITV.

Întrebat în repetate rânduri dacă va renunţa la funcţia de prim-ministru în cazul în care Regatul Unit nu va reuşi să părăsească UE la termen, Johnson a refuzat să dea un răspuns direct, spunând: „Nu vreau să ofer UE perspectiva care să-mi încurajeze demisia prin refuzul de a ajunge la o înţelegere”.

Această reacţie l-a determinat pe Hunt să-l acuze pe Johnson că evită un răspuns direct şi că se bazeze doar pe optimism pentru a obţine un nou acord din partea UE sau că Marea Britanie va părăsi Uniunea fără un acord, ceea ce ar afecta puternic mediul de afaceri din Marea Britanie.

„Pentru că Boris nu răspunde niciodată la întrebări, nu avem nicio idee despre ce fel de premier ar fi”, a afirmat contracandidatul său.

Dezbaterea a fost singura întâlnire directă dintre cei doi candidaţi. Membrii conservatori îşi transmit buletinele lor de vot prin poştă pentru numirea noului şef al partidului şi al guvernului, care va fi anunţat pe 23 iulie.

Mulţi susţinători ai Partidului Conservator consideră că cel mai important aspect este cine poate scoate Marea Britanie din UE la termenul limită, cu sau fără acord.

Singurul lucru care i-a diferenţiat pe cei doi concurenţi a fost refuzul lui Boris Johnson de a exclude suspendarea parlamentului pentru a forţa un Brexit fără acord, în timp ce Hunt a spus că nu va recurge la o astfel de decizie.

Citește și: Ani grei de închisoare pentru o fostă diplomată americană. A vândut chinezilor informații clasificate!

Chiar şi atunci când au fost fost întrebaţi ce admiră cel mai mult la adversarul lor, niciunul nu a fost foarte generos cu laudele. Boris Johnson a răspuns că a „lucrat foarte bine cu Jeremy mulţi ani şi admiră foarte mult capacitatea acestuia de a-şi schimba opinia”, o remarcă ironică la adresa sprijinului acordat de Hunt campaniei în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE în timpul referendumului pentru Brexit din 2016.

Jeremy Hunt i-a dat o replică sarcastică: „Are o mare capacitate – îi adresezi o întrebare, te face să zâmbeşti şi uiţi care a fost întrebarea. Este o calitate genială pentru un politician, dar poate că nu pentru un prim-ministru”.