DISTRIBUIȚI
KPPA/EPA

Pedeapsa pentru confidenta din umbră a fostei preşedinte sud-coreene Park Geun-hye, care a jucat un rol central în scandalul de corupţie ce a dus la destituirea acesteia, a fost redusă vineri cu doi ani în urma unui nou proces, informează AFP, potrivit agerpres.

Choi Soon-sil, personaj central din această afacere răsunătoare, fusese condamnată în 2018 la 20 de ani de închisoare pentru abuz de putere, corupţie şi ingerinţă în treburile statului.


Citeşte şi: Venezuela îşi trimite armata la graniţa cu Columbia

Ea s-a folosit de legăturile privilegiate cu Park Geun-hye pentru a extorca milioane de euro de la mai multe companii, printre care gigantul Samsung, în scopuri personale.

Dezvăluirea acestui scandal a generat în 2017 manifestaţii în Coreea de Sud care au dus la destituirea primei femei care a fost aleasă în funcţia de preşedinte al ţării.

Anul trecut, Curtea Supremă sud-coreeană a ordonat ca Choi Soon-sil să fie rejudecată, la fel ca fosta preşedintă şi moştenitorul Samsung, Lee Jae-yong, invocând erori ale Înaltei Curţi.

Delictele comise de Choi Soon-sil se află la originea unor „perturbări importante la nivel de afaceri ale statului”, potrivit verdictului pronunţat vineri de Înalta Curte şi raportat de agenţia de presă Yonhap. „Discordia socială care a rezultat din această destituire a dnei Park continuă şi azi”, se subliniază în verdict.

Citeşte şi: Secretarul american al Justiţiei critică Twitter-urile lui Trump: ‘Îmi fac munca imposibilă!’

„Ţinând cont de aceasta, este inevitabil să o declarăm pe Choi Soon-sil responsabilă”, a declarat Înalta Curte, care a condamnat-o la o amendă de 20 de miliarde de woni (16 milioane de dolari), ordonându-i de asemenea să renunţe la 6,3 miliarde de woni.

În ceea ce priveşte noul proces în apel al dnei Park, acesta continuă. Park Geun-hye ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 32 de ani de închisoare pentru corupţie, abuz de putere şi încălcări ale legislaţiei electorale.