DISTRIBUIȚI
DW

Conferinţa pe teme de securitate de la Munchen, unul din cele mai mari forumuri anuale în domeniul relaţiilor internaţionale, ce va avea loc între 16 şi 18 februarie, se va desfăşura pentru prima dată în absenţa ministrului german de externe, notează joi dpa.

Actualul deţinător al portofoliului, social-democratul Sigmar Gabriel, şi-a anulat o serie de întrevederi în urma anunţului de miercuri potrivit căruia va fi înlocuit de colegul său de partid Martin Schulz în viitorul executiv condus de Angela Merkel, dacă membrii Partidului Social Democrat (SPD) vor aproba, printr-un vot ce se va desfăşura până la 2 martie, reînnoirea ‘marii coaliţiei’ de guvernare cu conservatorii, potrivit agerpres.


În schimb, ministrul apărării Ursula von der Leyen a confirmat că intenţionează să ia parte la conferinţa de la Munchen, la care sunt aşteptaţi şefi de guvern, miniştri de externe sau ai apărării din 21 de state.

Citește și : UE vrea sancţiuni extinse către preşedintele venezuelean Nicolas Maduro

În calitate de reprezentant al ţării-gazdă, ministrul german de externe ţine în mod obişnuit un discurs de deschidere la conferinţa de la Munchen.

Sigmar Gabriel şi-a anulat de asemenea prezenţa în Kuweit, săptămâna viitoare, la o conferinţă internaţională privind reconstrucţia Irakului după mai mulţi ani de război împotriva grupării jihadiste Stat Islamic. Gabriel nu se va afla nici la o reuniune informală pe care omologii săi din Uniunea Europeană o vor avea în capitala Bulgariei, Sofia.