DISTRIBUIȚI
The Atlantic
Russian President Vladimir Putin welcomes German Chancellor Angela Merkel during their meeting in the Black Sea resort of Sochi, Russia May 18, 2018. Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. TPX IMAGES OF THE DAY - RC16104F6050

Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Adresându-se unei audienţe în care se afla şi Ivanka Trump, fiica preşedintelui american Donald Trump, Angela Merkel a apărat proiectul noului gazoduct Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, criticat de liderul de la Casa Albă.


Citește și : Erdogan: Turcia nu a dezvăluit încă tot ceea ce ştie în cazul Khashoggi

Trump a acuzat Germania că este ‘captivă’ faţă de Rusia din cauza dependenţei energetice de această ţară, însă Merkel a argumentat: ‘Dacă în timpul Războiului Rece (…) am importat mari cantităţi de gaz rusesc, nu înţeleg de ce vremurile ar trebuie să mult mai grele astăzi, aşa încât putem spune: Rusia rămâne un partener’.

‘Vrem să facem Rusia dependentă doar de China?’, a întrebat ea. ‘Este acesta interesul nostru european? Nu cred nici acest lucru’, a continuat şefa guvernului german.

În timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri care a urmat, Angela Merkel a subliniat că ar fi greşit ca Rusia să fie exclusă politic. ‘Din punct de vedere geostrategic, Europa nu poate avea un interes în tăierea tuturor relaţiilor cu Rusia’, a afirmat ea.

Angela Merkel a pus sub semnul întrebării dacă decizia SUA de a se ieşi din acordul nuclear cu Teheran şi de a se retrage militar din Siria constituie cel mai mod de a aborda problema Iranului.

‘Singura întrebare este cum ne atingem obiectivul comun (…) Facem aceasta punând capăt acordului sau folosind mica pârghie pe care o mai avem (prin intermediul acordului nuclear)? Aceasta este o chestiune tactică’, a mai spus Merkel.

Citește și : Procurorul special Robert Mueller cere 24 de ani de închisoare în dosarul lui Donald Trump

Răspunzând întrebării referitoare la relaţiile internaţionale, pusă de organizatorii conferinţei – ‘Mare puzzle: Cine va strângem piesele?’ -, Merkel a răspuns, în aplauzele zgomotoase ale publicului: ‘Doar noi toţi, împreună’.