DISTRIBUIȚI
Middle East Monitor

O conferinţă a donatorilor desfăşurată joi la New York a permis strângerea a 160 milioane de dolari pentru Agenţia Naţiunilor Unite pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni (UNRWA), însă bugetul acesteia este încă deficitar cu peste 100 milioane de dolari, a declarat vineri comisarul său general, Philippe Lazzarini, transmite AFP, potrivit agerpres.

În faţa presei, Lazzarini a salutat ‘sprijinul politic unanim foarte puternic’ exprimat la conferinţă, dar a arătat că ‘avem încă un drum lung de parcurs’.


Citește și : Noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China

‘Deficitul de finanţare rămâne deocamdată substanţial. Calculând finanţările primite deja pentru 2022 şi cele aşteptate, inclusiv cele promise ieri, avem încă un deficit dramatic de peste 100 milioane de dolari’, a explicat el.

Potrivit lui Lazzarini, dacă deficitul nu va fi acoperit în lunile următoare, accesul la educaţie pentru mii de băieţi şi fete, precum şi cel la servicii de sănătate şi de alimentaţie pentru refugiaţii palestinieni cei mai săraci ‘ar putea fi grav ameninţate’. ‘Am intrat într-o zonă periculoasă’, a prevenit el.

Bugetul anual al UNRWA, care numără 30.000 de angajaţi, se apropie de 1,6 miliarde de dolari. Agenţia furnizează servicii de bază (educaţie, sănătate) pentru 5,7 milioane de refugiaţi palestinieni repartizaţi între Liban, Siria, Iordania, Cisiordania ocupată şi Fâşia Gaza.

Citește și : Statele Unite oferă Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

Joi, în deschiderea conferinţei donatorilor, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat că UNRWA, o barieră esenţială împotriva extremismului, este în pragul falimentului. El a făcut apel la suplimentarea donaţiilor şi a cerut un plan pe termen lung pentru stabilizarea financiară a agenţiei.

În schimb, ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a cerut statelor membre să-şi îngheţe contribuţiile pentru UNRWA până când profesorii angajaţi de agenţie şi acuzaţi de el că susţin terorismul şi omorârea de evrei vor fi concediaţi.