DISTRIBUIȚI

O conferinţă internaţională a donatorilor are loc luni la Bruxelles pentru a sprijini victimele cutremurelor din Turcia şi Siria, relatează DPA, potrivit agerpres.

La începutul lunii februarie, regiunea de graniţă dintre Turcia şi Siria a fost lovită de două seisme puternice care au făcut peste 50.000 de morţi şi au lăsat fără locuinţă milioane de persoane.


Citeşte şi: Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului denunţă un ‘atentat odios’ la Mormântul Fecioarei Maria – Black News

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul suedez Ulf Kristersson vor găzdui conferinţa, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ar urma să se alăture prin legătură video.

Donatori privaţi şi publici din toate ţările sunt invitaţi „să onoreze memoria celor care şi-au pierdut viaţa şi eroismul celor care au dat primul ajutor şi, cel mai important, să construiască împreună un viitor mai bun pentru supravieţuitori”, a spus Von der Leyen în anunţul privind conferinţa.

Cutremurele sunt „un dezastru de proporţii istorice”, a spus Kristersson, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE.

Citeşte şi: Un fost soldat australian a fost arestat pentru o prespusă crimă de război – Black News

În această calitate, Suedia va face tot posibilul, împreună cu partenerii internaţionali, pentru a-i ajuta pe cei afectaţi, a mai declarat el.

Până acum, UE a alocat în jur de 20 de milioane de euro pentru victimele din Turcia şi Siria, pentru a acoperi nevoile imediate, printre care corturi, echipamente medicale, produse de igienă, alimente şi haine groase.