DISTRIBUIȚI
Tatiana Felguenhauer

Conducerea ziarului independent rusesc Novaya Gazeta a declarat joi că vrea să îşi înarmeze jurnaliştii pentru a le asigura siguranţa, după agresiunea suferită de o prezentatoare a postului de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), critic la adresa puterii, informează AFP. 

„Dacă statul nu este gata să ne apere, ne vom apăra singuri”, a declarat pentru AFP redactor-şef adjunct de la Novaya Gazeta, Sergei Sokolov.


„Atunci când jurnaliştii sunt lipsiţi de apărare în faţa arbitrariului care face legea pe stradă şi a neglijenţei forţelor de ordine, nu există o altă soluţie”, a indicat el.

Redactorul-şef adjunct de Eho Moskvî, Tatiana Felguenhauer, 32 de ani, a fost înjunghiată luni, în redacţie, de un bărbat care părea dezechilibrat, într-un context în care unii jurnalişti denunţă un climat „de ură” împotriva vocilor critice la adresa puterii de natură să încurajeze asemenea acte.

Joi, jurnalista se afla în continuare spitalizată.

„Voi înarma redacţia. Nu am altă cale. Am fost vizaţi de multe tentative de asasinat”, a declarat rectorul-şef de Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, pentru Eho Moskvî.

„Îi voi trimite pe unii dintre angajaţi la cursuri (de autoapărare, n.r.). Vom încheia un acord cu Ministerul de Interne al Rusiei. Vom comanda şi cumpăra arme de autoapărare (…)”, a completat el.

Novaya Gazeta este o publicaţie care anchetează subiecte sensibile, de la corupţie la participarea soldaţilor ruşi în conflictul armat din Ucraina trecând prin persecuţiile împotriva homosexualilor din Cecenia.

Şase jurnalişti şi colaboratori ai ziarului au fost ucişi de la crearea acestuia în 1993. Cazul cel mai mediatizat a fost cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, cunoscută pentru criticile sale la adresa politicii Kremlinului în Cecenia, ucisă pe 7 octombrie 2006 în holul clădirii unde locuia.

„Orice persoană are dreptul de a lua măsurile de securitate pe care le consideră necesare, cu condiţia ca acestea să respecte legea’, a declarat în timpul unui briefing de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Ruşii au dreptul de a cumpăra arme paralizante cu condiţia să obţină o autorizaţie care necesită efectuarea de teste medicale (inclusiv toxicologice şi psihiatrice) şi să urmeze cursuri pentru a învăţa cum să le folosească.

Producătorul de arme Kalashnikov a indicat joi că oferă o reducere de 10% jurnaliştilor care doresc să achiziţioneze arme paralizante, declarându-se gata să sfătuiască jurnaliştii în probleme de autoapărare.