DISTRIBUIȚI
Business planning tools free

Numărul de locuri de muncă create de economia americană în luna ianuarie a depăşit aşteptările, graţie temperaturilor neobişnuite pentru această perioadă, ceea ce sugerează că prima economie a lumii va continua să crească moderat în pofida diminuării investiţiilor companiilor, informează Reuters şi AFP, scrie agerpres.

Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecută 225.000 de noi locuri de muncă, semnificativ mai mult decât cele 147.000 de noi locuri de muncă create în luna decembrie. Cifra anunţată de Departamentul american al Muncii este superioară estimărilor analiştilor, care mizau pe 164.000 de noi locuri de muncă în luna ianuarie.


Citește și : Guvernul italian este ameninţat de divergenţele legate de reforma justiţiei

Cu toate acestea, rata şomajului în SUA a crescut uşor în luna ianuarie 2020 până la 3,6%, de la un nivel de 3,5% în luna decembrie 2019, cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani.

Graţie temperaturilor ridicate, companiile din sectorul construcţiilor au creat 44.000 de noi locuri de muncă în ianuarie. De asemenea, companiile din transporturi şi logistică au create alte 28.000 de noi locuri de muncă. Furnizorii de servicii de sănătate precum şi hotelurile şi restaurantele au creat şi ei 36.000 de noi locuri de muncă. În schimb, sectorul manufacturier a pierdut 12.000 de locuri de muncă. Industria se chinuie să îşi revină după războiul comercial dintre SUA şi China. În plus, constructorul aeronautic Boeing a decis luna trecută să suspende producţia modelului 737 MAX.

Separat, Departamentul american al Muncii a dat vineri publicităţii cifrele revizuite privind locurile de muncă create în ultimii ani. Conform noilor date, angajatorii americani au creat 2,31 milioane locuri de muncă în anul 2018, mai puţin decât cele 2,68 milioane locuri de muncă în estimările anterioare. Cifrele pentru anii 2017 şi 019 au fost de aproximativ 2,1 milioane, ceea ce înseamnă că în fiecare an în care Donald Trump a fost la Casa Albă, economia americană a creat un număr mai mic de locuri de muncă decât cele 2,35 milioane locuri de muncă create în ultimul an al administraţiei Obama.

Citește și : Autorităţile franceze INTERZIC manifestaţia Vestelor Galbene

Analiştii se aşteaptă ca economia americană să înregistreze în primele trei luni ale acestui an o creştere de aproximativ 2% în ritm anual, un avans comparabil cu cel de 2,1% înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut.