DISTRIBUIȚI
ABC News

Departamentul de Justiţie din SUA a deschis o anchetă internă asupra circumstanţelor din jurul deciziei de a relaxa recomandarea privind sentinţa pentru Roger Stone (foto), prieten vechi al preşedintelui Donald Trump, a confirmat o purtătoare de cuvânt, potrivit Reuters şi agerpres.

„Salutăm această verificare”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Justiţie, Kerri Kupec.


Citeşte şi: Legea lui BoJo privind Brexitul TRECE de Camera Comunelor

Analiza inspectorului general al Departamentului de Justiţie vine după ce procurorul Aaron Zelinsky le-a spus membrilor Congresului în cadrul unei audieri din iunie că biroul său a fost supus unei „presiuni puternice de la cele mai înalte niveluri al Departamentului de Justiţie” pentru a relaxa recomandarea privind sentinţa împotriva lui Stone, aliat politic al liderului de la Casa Albă.

„Roger Stone a fost tratat diferit de orice alt inculpat. A beneficiat de şanse de care nu am mai auzit în experienţa mea”, a spus Zelinsky în cadrul audierii din Comisia Juridică a Camerei Reprezentanţilor.

El şi alţi trei procurori s-au retras din acest dosar după ce oficiali de la vârful Departamentului de Justiţie au înaintat un nou memoriu privind sentinţa care era mai blând decât recomandarea iniţială de şapte până la nouă ani de detenţie.

În vârstă de 67 de ani, Stone a fost condamnat pentru obstrucţionarea justiţiei, pentru corupere de martori şi pentru că a minţit Congresul în timpul investigaţiei acestuia asupra amestecului rusesc în alegerile prezidenţiale din 2016.

În iulie, Trump i-a comutat pedeapsa cu închisoarea a lui Stone şi a spus că acesta a fost ţinta unei „vânători ilegale de vrăjitoare”.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în extremitatea estică a Rusiei

Ancheta inspectorului general privind pedeapsa împotriva lui Stone a fost dezvăluită luni de NBC News. Conform relatării, analiza a fost determinată de mărturia lui Zelinsky.

O purtătoare de cuvânt a Biroului Inspectorului General din cadrul Departamentului de Justiţie a pus că nu poate nici confirma şi nici nega existenţa anchetei.