DISTRIBUIȚI
Publika.md

Tribunalul Moscova a confirmat marţi, în apel, condamnarea la nouă ani de închisoare în „regim sever” a principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, judecat pentru „fraudă” şi „ultraj la adresa unui magistrat”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Verdictul tribunalului din Lefortovo din 22 martie rămâne neschimbat”, a declarat un judecător de la Tribunalul Moscova, precizând că sentinţa intră „imediat în vigoare”.


Citeşte şi: Ce se ascunde în spatele schimbărilor politicii SUA față de Cuba și Venezuela? – Black News

Apelul disidentului Aleksei Navalnîi, deja încarcerat şi condamnat în martie la nouă ani de închisoare pentru „fraudă”, a fost reluat marţi, după ce a fost amânat cu o săptămână la solicitarea acestuia.

În faţa celor trei judecători ai Tribunalului Moscova, avocaţii opozantului rus au deschis şedinţa de judecată denunţând un „verdict nedrept”.

Aleksei Navalnîi participă prin videoconferinţă din colonia penitenciară nr. 2 din Pokrov, la circa 100 de km la est de Moscova, unde ispăşeşte o primă pedeapsă. Marţea trecuta, la începutul procesului, el a solicitat o amânare cu o săptămână pentru a-şi vedea familia, care a obţinut dreptul de a-l vizita în cursul săptămânii.

Această sentinţă „încalcă legea şi acordurile internaţionale”, a declarat la începutul şedinţei Olga Mikhailova, avocata disidentului, indicând „vicii de procedură”.

Ea a explicat că avocaţii apărării nu au putut folosi un telefon sau un computer în timpul procesului în primă instanţă, care s-a desfăşurat într-o sală de judecată improvizată din colonia penitenciară Pokrov, ceea ce ea consideră că ar fi încălcat „dreptul la apărare”.

„Dacă decizia este confirmată, Navalnîi va fi transferat într-o colonie cu regim sever pentru recidivă”, a declarat Vadim Kobzev, celălalt avocat al său. „Deşi nu a existat nicio recidivă în patru ani”, a mai spus el.

În 22 martie 2022, cel mai cunoscut opozant din Rusia, acuzat că ar fi deturnat milioane de ruble din donaţiile primite de organizaţia sa de combatere a corupţiei, a fost condamnat, în primă instanţă, la nouă ani de închisoare pentru „escrocherie” şi „ultraj la adresa unui magistrat”. Pedeapsa o include şi pe cea din martie 2021, pentru fraudă, referitoare la fapte din 2014, într-un dosar în care a fost implicată şi firma franceză de produse cosmetice Yves Rocher.

Citeşte şi: Lituania anunţă retragerea ambasadorului din Rusia – Black News

La rândul său, Navalnîi a declarat în timpul şedinţei că a fost judecat din închisoare din cauza restricţiilor legate de COVID-19, deşi tribunalul funcţiona în condiţii normale.

„Restricţiile anti-COVID s-au aplicat doar în cazul meu”, a afirmat el.

Cu toate acestea, procurorul de caz a afirmat că procesul de judecată s-a desfăşurat într-un cadru „legal” şi „întemeiat”.