DISTRIBUIȚI
VietNamNet

Un fost aparatcik al regimului comunist vietnamez, răpit în Germania în vara anului trecut, a fost condamnat luni la închisoare pe viaţă pentru deturnare de fonduri, pentru a doua oară în opt zile, informează AFP, potrivit  agerpres.

Trinh Xuan Thanh este principalul acuzat într-un imens proces mediatizat intens de autorităţile comuniste, preocupate să-şi arate implicarea în combaterea corupţiei endemice.


Citeşte şi: Rusia îşi intensifică bombardamentele în Siria

‘Acuzaţiile sunt simbolul degradării morale şi a corupţiei funcţionarilor în propriul beneficiu’, a denunţat procurorul, citat de mass-media oficiale.

Thanh, care a condus Petro Vietnam Construction, un important grup petrolier public, a fost declarat vinovat de deturnarea a 620.000 de dolari destinaţi unui proiect imobiliar.

Săptămâna trecută, el a fost deja condamnat la ’14 ani de închisoare pentru proastă gestionare şi la închisoare pe viaţă pentru deturnare de fonduri’.

Zeci de oameni de afaceri şi oameni politici au fost de asemenea condamnaţi în cadrul acestei campanii anticorupţie care ascunde motivaţii politice, potrivit observatorilor.

Trin Xuan Tanh a fost răpit la 23 iulie de oameni înarmaţi, dintr-un parc public din Berlin, potrivit Germaniei, provocând o criză diplomatică între cele două ţări.

Înainte de a găsi azil în Germania, el ducea o viaţă fastuoasă în Vietnam, la fel ca numeroşi alţi oficiali ai regimului comunist. Însă în mai 2016, fotografii cu el la volanul unei maşini de lux ce avea numere de înmatriculare guvernamentale l-au adus în prim plan şi i-au creat probleme. Fotografiile, publicate de presa locală, i-au schimbat statutul din cel de aparatcik ce profită discret de avantajele poziţiei sale în cel de simbol al înaltului funcţionar corupt.

Citeşte şi: Moştenitorul Samsung a fost eliberat din închisoare

Or, în ultimii ani, regimul comunist vietnamez desfăşoară o operaţiune ‘mâini curate’, în încercarea de a-şi reface reputaţia în faţa acuzaţiilor de corupţie.

Thanh nu are nimic dintr-un disident, însă răpirea lui dintr-o ţară aflată în centrul Europei a atras atenţia asupra metodelor regimului vietnamez, obişnuit al dispariţiilor şi bătăilor violente aplicate opozanţilor. Numeroşi bloggeri se află în spatele gratiilor în Vietnam, condamnaţi pentru propagandă împotriva statului, pentru că au îndrăznit să critice modul de gestionare a statului şi să-l acuze de corupţie.