DISTRIBUIȚI
The National

Regele thailandez Maha Vajiralongkorn şi concubina sa oficială au îmbrăcat marţi ţinute asortate în timpul celebrărilor dedicate zilei acesteia de naştere, pe fondul zvonurilor privind o înălţare a acesteia în rang, informează DPA, potrivit agerpres.  

Sineenatra Wongvajirabhakdi şi Vajiralongkorn au purtat amândoi bluze albastre cu modele aurite în timpul unui ceremonii în care au eliberat păsări, peşti şi broaşte ţestoase – un ritual budist comun despre care se crede aduce karma bună.


Citește și : Biden ÎNCHIDE mai multe închisori private din SUA şi îi lasă pe poliţişti ‘DEZARMAŢI’

Au existat zvonuri conform cărora Sineenatra va fi ridicată ridicată în rang marţi, însă nu a existat încă un astfel de anunţ.

Sineenatra, în vârstă de 36 de ani, a fost numită concubină oficială în iulie 2019, la mai puţin de două luni după ce Vajiralongkorn – o figură controversată care a moştenit tronul de la veneratul său tată – s-a căsătorit cu fosta stewardesă Suthida Vajiralongkorn Na Ayudhya şi a numit-o regină cu doar câteva zile înainte de încoronarea sa.

În octombrie 2019, lui Sineenatra i-au fost retrase toate titlurile regale şi militare şi acuzată public de lipsă de loialitate faţă de Vajiralongkorn şi de regina Suthida.

Într-o declaraţie a palatului de atunci se preciza că Sineenatra a încercat s-o împiedice pe Suthida să devină regină şi a avut ambiţia de a deveni chiar ea regină.

În septembrie 2020, Sineenatra a revenit la titlurile şi statutul regal de dinainte, regele precizând că reputaţia ei „nu a fost afectată”.

Citește și : Norvegia ANULEAZĂ două exerciţii militare cu NATO

Monarhia Thailandei este protejată de cea mai dură lege privind lezmajestatea din lume, însă în ultima vreme vocile critice la adresa lui Vajiralongkorn s-au înmulţit.

La mitingurile majore de anul trecut, care au atras zeci de mii de oameni, protestatarii au cerut revocarea legislaţiei anti-defăimare şi transparenţă în privinţa finanţelor monarhiei.