DISTRIBUIȚI
HotNews

Intenţiile Rusiei de a organiza ”simulacre de referendumuri” în zonele ocupate în Ucraina constituie o ”încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit dpa, potrivit agerpres.

”Aceasta este încă o escaladare în războiul lui Putin”, a spus Stoltenberg, care participă la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.


Citește și : Criza energetică a declanşat o goană mondială după cărbune

El i-a cerut comunităţii internaţionale să condamne măsura şi să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina.

La rândul său, SUA au denunţat planurile Moscovei. ”Rusia organizează brusc simulacre de referendumuri” în Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

”Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţiile Rusiei asupra unor părţi aparent anexate din Ucraina”, a adăugat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că referendumurile planificate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională.

Aflat la New York, Macron a spus că referendumurile propuse sunt încă o provocare după ce Rusia a invadat ţara vecină în 24 februarie.

”Dacă ideea unui referendum în Donbas nu ar fi atât de tragică, ea ar fi nostimă”, a declarat şeful statului francez în faţa reporterilor.

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că planurile Rusiei de a organiza ”simulacre de referendumuri” în zonele ocupate din Ucraina nu vor fi acceptate.

A fost ”foarte, foarte clar că aceste simulacre de referendumuri nu pot fi acceptate şi că ele nu sunt acoperite de dreptul internaţional”, a menţionat Scholz în marja Adunării Generale a ONU.

El a subliniat că Rusia trebuie să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. ”Ucraina are tot dreptul de a-şi apăra integritatea şi suveranitatea propriei ţări şi a propriei democraţii. Sprijinim Ucraina în această privinţă”, a spus Olaf Scholz.

Separatiştii pro-ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson.

Citește și : Doneţk şi Lugansk cer anexarea la Rusia

Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.

Separatiştii au cerut organizarea rapidă a consultărilor populare în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative.