DISTRIBUIȚI

Companiile aeriene pot fi făcute responsabile, în baza legislaţiei europene, pentru răniri provocate de cafeaua fierbinte vărsată la bordul avioanelor lor, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), sesizată să se pronunţe într-un caz ce vizează compania austriacă Niki, aflată în prezent în insolvenţă, transmite dpa joi, potrivit agerpres.

Victima a cerut despăgubiri companiei aviatice după ce cafeaua servită tatălui ei şi aşezată pe tăviţa pliabilă s-a răsturnat şi a opărit-o.


Citește și: Stare de urgenţă în Australia din cauza incendiilor de vegetație

Incidentul a avut loc în 2015, când victima avea doar 6 ani, în timpul unei curse Palma de Mallorca – Viena.

Compania austriacă a argumentat că este răspunzătoare doar pentru accidente datorate riscurilor de zbor tipice, iar cazul în speţă a ajuns în faţa Curţii europene de la Luxemburg.

Aceasta a respins argumentul invocat de Niki, precizând că, în baza Convenţiei de la Montreal, prin accidente nu se înţeleg doar evenimente cauzate de riscurile de zbor tipice sau legate de mişcările avionului.

‘Conceptul de ‘accident’ acoperă toate situaţiile ce pot surveni la bordul unui avion în care un obiect folosit atunci când sunt serviţi pasagerii i-a cauzat o rănire fizică unui pasager’, a scris CJUE în decizia sa.

Citește și: Pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, Trump va fi judecat în Senatul controlat de republicani

Compania aviatică îşi poate limita răspunderea doar dacă dovedeşte că pasagerul a contribuit la respectiva daună, sau că aceasta nu a fost cauzată de neglijenţă din partea personalului său, mai notează justiţia europeană.

Cazul respectiv se va întoarce acum la Curtea Supremă austriacă pentru verdictul final.